Karkówka zapiekana z pieczarkami i serem to idealna propozycja na wspólny, rodzinny obiad. Sprawdzi się również znakomicie na przyjęcie czy spotkanie w większym gronie. Jej przygotowanie jest bardzo proste, ale wymaga trochę czasu zanim się karkówka upiecze.

Tak przygotowana karkówka to również ciekawa propozycja na rodzinny, niedzielny obiad. Karkówka to chyba jedno z najpopularniejszych mięs, jakie wykorzystujemy na obiad. Bardzo robię karkówkę na obiad, bowiem dodaję do jednego naczynia żaroodpornego dodatki, mięso i mamy praktycznie gotowy obiad.

Oczywiście można przygotować i samo mięso. A dobrać do niego takie dodatki jakie lubimy i takie na jakie mamy ochotę. Mogę to być kasze, ryż, czy chociażby ziemniaki.

Mój blog kulinarny to również inne przepisy na pyszne rodzinne obiady. Są tutaj przepisy na pyszne polędwiczki po indyjsku, czy uwielbiane przez dzieci wołowe klopsiki z serem mozzarella w pomidorowym sosie. A do tego dania idealna będzie sałatka śmieciówka. Koniecznie spróbujcie moich przepisów.

Karkówka zapiekana z pieczarkami i serem składniki:

  • ok. 1,5 kg karkówki
  • 400g sera żółtego
  • 2 cebule
  • 500g pieczarek
  • majonez
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • słodka papryka

Karkówka zapiekana z pieczarkami i serem przepis

Karkówkę dokładnie myjemy i osuszamy. Jeśli ma większe zgrubienia i błony to wycinany je nożem. Jednak nie należy się bać odrobiny tłuszczu. Jest on jednym z najlepszych nośników smaku.

Karkówkę kroimy w 1 cm plastry, lekko rozbijamy. Jednak nie należy ich rozbijać zbyt mocno. TO nie mają być sznycle wiedeńskie. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką. Układamy w naczyniu żaroodpornym.

Cebulę kroimy w piórka, ale nie bardzo cienkie, aby nam pod wpływem wysokiej temperatury nie spaliły się od razu w piekarniku. Pieczarki obieramy i myjemy. Kroimy w plasterki i tutaj też nie kroimy ich zbyt cienko.

Karkówkę smarujemy majonezem, układamy cienko pokrojoną w piórka cebulę, posypujemy pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na ok. 2 godziny.

25 minut przed końcem pieczenia na każdym plastrze karkówki układamy plasterek sera żółtego i wkładamy do piekarnika.

Karkówka zapiekana z pieczarkami i serem
Karkówka zapiekana z pieczarkami i serem

Smacznego!