Karkówka zapiekana z pieczarkami i serem to idealna propozycja na wspólny, rodzinny obiad. Sprawdzi się również znakomicie na przyjęcie czy spotkanie w większym gronie. Jej przygotowanie jest bardzo proste, ale wymaga trochę czasu zanim się karkówka upiecze.
Tak przygotowana karkówka to również ciekawa propozycja na rodzinny, niedzielny obiad. Karkówka to chyba jedno z najpopularniejszych mięs, jakie wykorzystujemy na obiad. Bardzo robię karkówkę na obiad, bowiem dodaję do jednego naczynia żaroodpornego dodatki, mięso i mamy praktycznie gotowy obiad.
Oczywiście można przygotować i samo mięso. A dobrać do niego takie dodatki jakie lubimy i takie na jakie mamy ochotę. Mogę to być kasze, ryż, czy chociażby ziemniaki.
Obejrzyj nasze filmy:
Mój blog kulinarny to również inne przepisy na pyszne rodzinne obiady. Są tutaj przepisy na pyszne polędwiczki po indyjsku, czy uwielbiane przez dzieci wołowe klopsiki z serem mozzarella w pomidorowym sosie. A do tego dania idealna będzie sałatka śmieciówka. Koniecznie spróbujcie moich przepisów.
Karkówka zapiekana z pieczarkami i serem składniki:
- ok. 1,5 kg karkówki
- 400g sera żółtego
- 2 cebule
- 500g pieczarek
- majonez
- sól
- pieprz
- majeranek
- słodka papryka
Karkówka zapiekana z pieczarkami i serem przepis
Karkówkę dokładnie myjemy i osuszamy. Jeśli ma większe zgrubienia i błony to wycinany je nożem. Jednak nie należy się bać odrobiny tłuszczu. Jest on jednym z najlepszych nośników smaku.
Karkówkę kroimy w 1 cm plastry, lekko rozbijamy. Jednak nie należy ich rozbijać zbyt mocno. TO nie mają być sznycle wiedeńskie. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Cebulę kroimy w piórka, ale nie bardzo cienkie, aby nam pod wpływem wysokiej temperatury nie spaliły się od razu w piekarniku. Pieczarki obieramy i myjemy. Kroimy w plasterki i tutaj też nie kroimy ich zbyt cienko.
Karkówkę smarujemy majonezem, układamy cienko pokrojoną w piórka cebulę, posypujemy pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na ok. 2 godziny.
25 minut przed końcem pieczenia na każdym plastrze karkówki układamy plasterek sera żółtego i wkładamy do piekarnika.
Smacznego!