Zapiekanka makaronowa z cukinią i pomidorami to jedno z prostszych ale zarazem oryginalnie wyglądających dań. Świetnie się sprawdzi na rodzinny obiad albo jako lunch do pracy. Jednak trzeba przyznać, że najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu i wyjęcia z piekarnika.
Aby była jak najbardziej zdrowa najlepiej jest wykorzystać do jej przygotowania makaron razowy bowiem będzie on pełny zdrowych składników odżywczych. Jeśli jednak go nie lubicie to wykorzystajcie zwykły makaron. Kształt tutaj także nie ma znaczenia :)
Idealnie smakowo wersja wychodzi oczywiście Madzi :)
Obejrzyj nasze filmy:
A zatem przepis i listę składników znajdziecie poniżej :)
Składniki
- 200g makaronu np. rurki
- 1 duża cukinia
- 2 puszki pomidorów w puszce
- duża garść świeżej bazylii
- ser pleśniowy (np. z niebieską pleśnią)
- 20 oliwek
- łyżka masła
- sól
- pieprz
Zapiekanka makaronowa z cukinią i pomidorami – przepis
Cukinię myjemy i kroimy w półplasterki. Następnie dusimy ją na maśle.
Oliwki kroimy na połówki.
W blenderze miksujemy pomidory z bazylią. Następnie gotujemy go ok. 15 minut na wolnym ogniu aby odparować nadmiar wody. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem.
Makaron gotujemy al dente i mieszamy go z sosem pomidorowym, cukinią i oliwkami. Przekładamy makaron z sosem do naczynia do zapiekania i na wierzchu dekorujemy go kawałkami sera pleśniowego.
Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 8-10 minut.
Smacznego!