Kiedyś nie przepadałem z wątróbką, praktycznie jej nie jadłem. Wątróbka drobiowa z cebulką wcale nie musi być zwykłym daniem obiadowym, odpowiednio przyrządzając to danie możemy stworzyć z niego prawdziwy rarytas :)
Ze względu na niewielką ilość składników i cenę wątróbki przygotowanie takiego obiadu niewiele będzie nas kosztować.
Wątróbka drobiowa z cebulką – przepis:
- ok. 1 kg wątróbki drobiowej
- 3 duże cebule
- 2 liście laurowe
- mąka
- olej do smażenia
- 600 ml wody
- sól
- pieprz
Wątróbka drobiowa z cebulką – przepis:
- Wątróbkę dokładnie myjemy, osuszamy, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Nie przejmujcie się, jeśli dacie jej za mało, doprawimy całość podczas duszenia.
- Wątróbkę obtaczamy w mące.
- Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półplasterki, a następnie szklimy na patelni z niewielką ilością oleju. Jak cebula będzie już szklista przekładamy ją do garnka.
- Na tej samej patelni na której smażyliśmy cebulę podsmażamy wątróbkę. Po usmażeniu przekładamy ją do garnka.
- Do garnka z cebulą i wątróbką dodajemy ok. 600 ml wody (najlepiej wodę tą dodać najpierw na patelnię, zagotować i dopiero wlać do garnka, wyciągniemy w ten sposób wszystkie soki pozostawione przez wątróbkę), dodajemy 2 liście laurowe i całość dusimy ok. 20 minut na małym ogniu. W międzyczasie możemy spróbować sosu i ewentualnie doprawić go solą i pieprzem.
Wątróbka drobiowa z cebulką smakuje wyśmienicie z ziemniakami z wody i surówką z kapusty kiszonej marchwi i jabłka :)
Obejrzyj nasze filmy:
Smacznego !
Nie zapomnijcie także sprawdzić przepis na klasyczną wątróbkę z indyka.