Kiedyś nie przepadałem z wątróbką, praktycznie jej nie jadłem. Wątróbka drobiowa z cebulką wcale nie musi być zwykłym daniem obiadowym, odpowiednio przyrządzając to danie możemy stworzyć z niego prawdziwy rarytas :)

Ze względu na niewielką ilość składników i cenę wątróbki przygotowanie takiego obiadu niewiele będzie nas kosztować.

Wątróbka drobiowa z cebulką – przepis:

  • ok. 1 kg wątróbki drobiowej
  • 3 duże cebule
  • 2 liście laurowe
  • mąka
  • olej do smażenia
  • 600 ml wody
  • sól
  • pieprz

Wątróbka drobiowa z cebulką – przepis:

  1. Wątróbkę dokładnie myjemy, osuszamy, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Nie przejmujcie się, jeśli dacie jej za mało, doprawimy całość podczas duszenia.
  2. Wątróbkę obtaczamy w mące.
  3. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półplasterki, a następnie szklimy na patelni z niewielką ilością oleju. Jak cebula będzie już szklista przekładamy ją do garnka.
  4. Na tej samej patelni na której smażyliśmy cebulę podsmażamy wątróbkę. Po usmażeniu przekładamy ją do garnka.
  5. Do garnka z cebulą i wątróbką dodajemy ok. 600 ml wody (najlepiej wodę tą dodać najpierw na patelnię, zagotować i dopiero wlać do garnka, wyciągniemy w ten sposób wszystkie soki pozostawione przez wątróbkę), dodajemy 2 liście laurowe i całość dusimy ok. 20 minut na małym ogniu. W międzyczasie możemy spróbować sosu i ewentualnie doprawić go solą i pieprzem.

Wątróbka drobiowa z cebulką smakuje wyśmienicie z ziemniakami z wody i surówką z kapusty kiszonej marchwi i jabłka :)

Obejrzyj nasze filmy:

Smacznego !

Nie zapomnijcie także sprawdzić przepis na klasyczną wątróbkę z indyka.