Bułgaria, znajdująca się w sąsiedztwie, z jednej strony Bliskiego Wschodu, z drugiej Europy, obficie korzysta z obu stron w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji, tworząc przy tym unikalne zestawienia smakowe. Z jednej strony dużo w niej wpływów węgierskich, z drugiej arabskich.
Kuchnia bułgarska to przede wszystkim ogromna różnorodność papryki, wykorzystywanej na wszelkie możliwe sposoby: jako baza do past, kremów, sosów oraz zup, jako dodatek do mięsa a także jako samodzielna potrawa. Wśród wyjątkowo „paprykowych dań” znajdziemy bułgarską Lyutenicę – sos z papryki i pomidorów. Pomidory to drugi niezwykle popularny składnik potraw, dodawany równie często, co papryka, do zup, potrawek, sosów. Wśród produktów wyróżniają się bułgarskie sery, jak kaszkawal, czy sirene (podobny do fety). Możemy je znaleźć w zapiekankach w rodzaju banicy.
Kuchnia bułgarska – potrawy
Choć pozornie o egzotycznych i mało mówiących nazwach, dania i potrawy bułgarskie są często dobrze znane. Szkembe-chorba brzmi bowiem niezwykle obco, dopóki nie uświadomimy sobie, że ta wyśmienita i ostra zupa to nic innego, jak nasze rodzime flaczki.
Obejrzyj nasze filmy:
Wśród bułgarskich dań bazę stanowią różnego rodzaju potrawy mięsne. Givetch, to na przykład rodzaj potrawki mięsnej z dodatkiem pomidorów, cebuli i ziół. Podobną potrawą jest korma, czyli potrawka z mięsa w aromatycznym, gęstym sosie. Oprócz tego popularne są potrawy z mięs mielonych, np. kofta czy mousska. Uznaniem cieszą się również dania w rodzaju pilaf, którego bazą jest ryż często w towarzystwie mięsa i warzyw gotowanych razem w wywarze mięsno-warzywnym. Nie można zapomnieć również o kebabie, robionym na sposób bułgarsie, również z mięsa mielonego.
Wśród sosów, w których Bułgarzy się lubują znajdziemy oprócz, wspomnianej lyutenicy, znany wszystkim tarator – sos na bazie jogurtu z dodatkiem czosnku, orzechów, ogórka, doprawione ziołami.
Prawdopodobnie najbardziej znana bułgarską sałatką, jest ta zwana sałatką szopską, połączenie pomidorów, ogórków, cebuli oraz papryki i sera.
Z wędlin popularne są salami – bułgarska lukanka wyróżnia się wśród nich kształtem i pokrytą pleśnią skórką. Pacha to nic innego jak salceson. Dodatkiem do nic mogą być turshiya czyli, pikle warzywne.
Pieczywem królującym w kuchni bułgarskiej jest pita, rodzaj pustego chlebka, doskonałego do nadziewania, oraz gevrek – odmiana bajgla.
Kuchnia bułgarska – popularne alkohole
Ciepły, bałkański klimat sprzyja produkcji doskonałych bułgarskich win. Są one odmienne w charakterze od win europejskich. Oprócz nich mocne napoje alkoholowe w rodzaju rakiji są na porządku dziennym. Również piwa stanowią duży odsetek napojów alkoholowych, choć są one pewną nowością w kulturze kulinarnej Bułgarów.