
Sałatka szopska
Po mojej ostatniej zagranicznej podróży do Bułgarii muszę się przyznać, że zasmakowałem się w sałatce szposkiej. Jest ona niezwykle prosta do zrobienia i jaka smaczna.
Sałatka szopska to tradycyjna bułgarska sałatka, traktowana jest zazwyczaj jak przystawka do posiłku. Sałatka szopska przygotowywana jest z pomidorów (a te w Bułgarii są pyszne), zielonego ogórka, niewielkiej ilości cebulki, czasem się zdarzy odrobina papryki oraz jednego z ważniejszych składników bułgarskiego sera szopskiego. Bułgarski ser szopski to słony ser owczy. Myślę, że w Polsce możemy zastąpić go fetą.
Sałatka szoposka – składniki
- 2 duże dojrzałe pomidory
- 1 duży zielony ogórek
- mała cebulka
- bułgarski ser szopski, albo spróbujmy go zastąpić fetą
Sałatka szoposka – przepis
Przygotowanie zaczynamy od pokrojenia pomidorów, kroimy je w grubą kosteczkę, podobnie postępujemy z ogórkiem (musi być obrany). Następnie drobno kroimy cebulkę.
Wszystkie składniki mieszamy i jeśli nam się uda to posypujemy całość startym serem feta. Jeśli nie to drobno kroimy fetę i całość posypujemy tak pokrojonym serem.
Nie dodajmy do tego przypraw, natomiast na stole warto postawić oliwę jeśli ktoś miałby ochotę.
:) pamiętam jak moje siostry po podróży do Bułgarii nałogowo karmiły nas tą sałatką. aż ją pokochaliśmy :)
miałaś na myśli szopska co?