Sałatka szopska

Sałatka szposka

Po mojej ostatniej zagranicznej podróży do Bułgarii muszę się przyznać, że zasmakowałem się w sałatce szposkiej. Jest ona niezwykle prosta do zrobienia i jaka smaczna.

Sałatka szopska to tradycyjna bułgarska sałatka, traktowana jest zazwyczaj jak przystawka do posiłku. Sałatka szopska przygotowywana jest z pomidorów (a te w Bułgarii są pyszne), zielonego ogórka, niewielkiej ilości cebulki, czasem się zdarzy odrobina papryki oraz jednego z ważniejszych składników bułgarskiego sera szopskiego. Bułgarski ser szopski to słony ser owczy. Myślę, że w Polsce możemy zastąpić go fetą.

Sałatka szoposka – składniki

  • 2 duże dojrzałe pomidory
  • 1 duży zielony ogórek
  • mała cebulka
  • bułgarski ser szopski, albo spróbujmy go zastąpić fetą

Sałatka szoposka – przepis

Przygotowanie zaczynamy od pokrojenia pomidorów, kroimy je w grubą kosteczkę, podobnie postępujemy z ogórkiem (musi być obrany). Następnie drobno kroimy cebulkę.
Wszystkie składniki mieszamy i jeśli nam się uda to posypujemy całość startym serem feta. Jeśli nie to drobno kroimy fetę i całość posypujemy tak pokrojonym serem.

Nie dodajmy do tego przypraw, natomiast na stole warto postawić oliwę jeśli ktoś miałby ochotę.

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.