Tradycyjny sernik na kruchym spodzie
Desery

Tradycyjny sernik na kruchym spodzie

Tradycyjny sernik na kruchym spodzie to propozycja deseru, chyba każdy choć raz jadł w życiu. Ciasto jest delikatne w smaku i bardzo puszyste.

Wielu z Was przeraża zapewne myśl o przygotowaniu kruchego ciasta. Nie martwcie się to nic trudnego. Zobaczcie….

Składniki na kruche ciasto

  • 1 szklanka mąki
  • 75 g masła
  • 75g cukru
  • 1 jajko

Przeczytaj również: Tradycyjny sernik wiedeński

Składniki na sernik

  • 5 jajek
  • 1 kg sera na sernik
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Przepis na kruche ciasto

  1. Masło dzielimy na mniejsze kawałki i mieszamy z mąką, cukrem i jajkiem. Dokładnie zagniatamy.
  2. Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
  3. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy.

Przepis na sernik na kruchym spodzie

  1. Twaróg na sernik zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym.
  2. Jajka ubijamy w drugiej misce.
  3. Dodajemy ubite jajka do masy serowej i miksujemy do połączenia się składników.
  4. Tortownicę (średnica 24 cm) wykładamy rozwałkowanym ciastem. Ciasto powinno być na spodzie i zakrywać do wysokości ok. 2-3 cm brzegi tortownicy.
  5. Masę serową wylewamy na ciasto.
  6. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 170 st. C (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawiamy je na około 10 minut w piekarniku. Różnica temperatur od razu po wyjęciu może sprawić, że ciasto nam opadnie.

Tradycyjny sernik na kruchym spodzie

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.