Szybka sałatka jarzynowa
Przystawki, przekąski, sosy

Szybka sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa to królowa wśród sałatek. Nie ma chyba osoby, która by jej nie lubiła. Oczywiście każdy kucharz, każda gospodyni ma swój sekretny przepis na to danie. Zdradzę Wam w dalszej części wpisu, bez jakiego składniku ta sałatka nie byłaby tak dobra.

Sałatkę przygotuję na bazie warzyw ugotowanych do zupy pomidorowej. Uda się połączyć jedno z drugim.

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera
  • 1 jajko
  • 1 ogórek kiszony
  • 50g groszku zielonego
  • kawałek pora
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • 1 jabłko
  • pieprz

W tym przepisie smak podkręca dodatek odrobiny musztardy. Oczywiście pojawia się też odwieczny spór – dodać kukurydzę czy bez niej.

Szybka sałatka jarzynowa – przepis

Aby sałatka nam się nie „rozciapciała” warzywa musza być przestudzone. Proponuję je na przynajmniej godzinę po przestudzeniu wstawić do lodówki. Następnie marchewkę, pietruszkę, selera, jajko, ogórka kiszonego, jabłko kroimy w kostkę. Pamiętajcie, aby ogórka odsączyć na sitku. Groszek również odsączamy z zalewy. Pora kroimy w ćwierć plasterki, bardzo cienkie.

Szybka sałatka jarzynowa
Szybka sałatka jarzynowa

Szybka sałatka jarzynowa

Wszystkie składniki mieszamy w misce z dodatkiem majonezu i musztardy. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zapraszamy również na nasz kanał na YouTube:

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Sałatka jarzynowa

Tradycyjna sałatka jarzynowa często gości na naszych stołach, zarówno z okazji świąt, spotkań rodzinnych czy towarzyskich, jak i jako smaczna przekąska na co dzień. W Polsce potrawa ta cieszy się dużą popularnością. Sekretem sałatki jarzynowej jest znaczna swoboda tworzenia jej różnych wersji, prostota wykonania, walory smakowe i prozdrowotne.

Sałatka jarzynowa przepis

Sałatka jarzynowa w dużej mierze wykonana jest z krojonych gotowanych warzyw. Można wykorzystać do niej gotowane warzywa z bulionu czy rosołu. Urozmaicamy jej smak zazwyczaj majonezem i różnymi konfiguracjami dodatków, tj. kiszone ogórki, jabłko. Bardzo popularna jest również sałatka jarzynowa z jajkiem. Inne dodatki smakowe to np. zielony groszek, czerwona fasola czy kukurydza. Sałatka z jarzyn ma zatem różne odsłony. Kwintesencją jej smaku są zastosowane przyprawy, tj. sól, pieprz czarny czy ziołowy.

Na stole sałatka warzywna jest zazwyczaj pięknie udekorowana, np. pietruszką, oliwkami czy różyczkami z rzodkiewki. Prezentuje się elegancko dzięki połączeniu wielu kolorów.