Sałatka jarzynowa to królowa wśród sałatek. Nie ma chyba osoby, która by jej nie lubiła. Oczywiście każdy kucharz, każda gospodyni ma swój sekretny przepis na to danie. Zdradzę Wam w dalszej części wpisu, bez jakiego składniku ta sałatka nie byłaby tak dobra.

Sałatkę przygotuję na bazie warzyw ugotowanych do zupy pomidorowej. Uda się połączyć jedno z drugim.

Szybka sałatka jarzynowa składniki

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera
  • 1 jajko
  • 1 ogórek kiszony
  • 50g groszku zielonego
  • kawałek pora
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • 1 jabłko
  • pieprz

W tym przepisie smak podkręca dodatek odrobiny musztardy. Oczywiście pojawia się też odwieczny spór – dodać kukurydzę czy bez niej.

Szybka sałatka jarzynowa przepis

Aby sałatka nam się nie „rozciapciała” warzywa musza być przestudzone. Bardzo ważne jest również aby warzywa były ugotowane al dente. W przeciwnym razie sałatka nie będzie idealnie smakowała.

Dodatkowo proponuję je na przynajmniej godzinę po przestudzeniu wstawić do lodówki. Jajka po ugotowaniu studzimy. Polecam zalać jajka po ugotowaniu zimną wodą, w ten sposób zatrzymamy proces gotowania.

Następnie marchewkę, pietruszkę, selera, jajko kroimy w kostkę. Staramy się aby kostka była tej samej wielkosci. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.

Ogórki kiszone również kroimy w kostkę, ale pamiętajcie, aby ogórka odsączyć na sitku. Groszek również odsączamy z zalewy. Pora kroimy w ćwierć plasterki, bardzo cienkie. Dokładnie umyjcie pora pod każdym listkiem, bo może być między liśćmi piasek.

Wszystkie składniki mieszamy w misce z dodatkiem majonezu i musztardy. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja najpierw daję mniej majonezu mieszam i dopiero sprawdzam, czy trzeba dodać więcej.

Szybka sałatka jarzynowa
Szybka sałatka jarzynowa
Szybka sałatka jarzynowa

Smacznego.

Zapraszamy również na nasz kanał na YouTube:

Smacznego!