Sałatka jarzynowa to królowa wśród sałatek. Nie ma chyba osoby, która by jej nie lubiła. Oczywiście każdy kucharz, każda gospodyni ma swój sekretny przepis na to danie. Zdradzę Wam w dalszej części wpisu, bez jakiego składniku ta sałatka nie byłaby tak dobra.
Sałatkę przygotuję na bazie warzyw ugotowanych do zupy pomidorowej. Uda się połączyć jedno z drugim.
Szybka sałatka jarzynowa składniki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/3 selera
- 1 jajko
- 1 ogórek kiszony
- 50g groszku zielonego
- kawałek pora
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- 1 jabłko
- pieprz
W tym przepisie smak podkręca dodatek odrobiny musztardy. Oczywiście pojawia się też odwieczny spór – dodać kukurydzę czy bez niej.
Szybka sałatka jarzynowa przepis
Aby sałatka nam się nie „rozciapciała” warzywa musza być przestudzone. Bardzo ważne jest również aby warzywa były ugotowane al dente. W przeciwnym razie sałatka nie będzie idealnie smakowała.
Dodatkowo proponuję je na przynajmniej godzinę po przestudzeniu wstawić do lodówki. Jajka po ugotowaniu studzimy. Polecam zalać jajka po ugotowaniu zimną wodą, w ten sposób zatrzymamy proces gotowania.
Następnie marchewkę, pietruszkę, selera, jajko kroimy w kostkę. Staramy się aby kostka była tej samej wielkosci. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.
Ogórki kiszone również kroimy w kostkę, ale pamiętajcie, aby ogórka odsączyć na sitku. Groszek również odsączamy z zalewy. Pora kroimy w ćwierć plasterki, bardzo cienkie. Dokładnie umyjcie pora pod każdym listkiem, bo może być między liśćmi piasek.
Wszystkie składniki mieszamy w misce z dodatkiem majonezu i musztardy. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja najpierw daję mniej majonezu mieszam i dopiero sprawdzam, czy trzeba dodać więcej.


Smacznego.
Zapraszamy również na nasz kanał na YouTube:
Smacznego!