Sałatka jarzynowa jest dobra na każdą okazję :) Gotując rosół dodajecie do niego trochę więcej warzyw i po ugotowaniu będą jak znalazł na sałatkę.
Trzeba co prawda przyznać, że ze względu na majonez nie należy ona do najbardziej dietetycznych sałatek – zwłaszcza, że lubię ją ze sporą ilością majonezu :)
Sałatka jarzynowa – składniki:
- 1/2 selera
- 7-8 marchewek
- 3 pietruszki
- 1 por
- 6 ogórków kiszonych
- puszka groszku
- 3 ziemniaki
- 6 łyżek majonezu
- sól
- pieprz
Sałatka jarzynowa – przepis:
- Po ugotowaniu warzyw – odstawiamy je do ostygnięcia. Możemy wykorzystać warzywa ugotowane np. w rosole.
- Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie obieramy je i kroimy w drobną kosteczkę :)
- Marchew, pietruszkę, selera, ziemniaki kroimy w drobną kosteczkę.
- Ogórki kroimy w kosteczkę, odsączamy na sitku.
- Pora kroimy w cieniutkie półplasterki, albo nawet jaszcze drobniej.
- Groszek zielony odsączamy z zalewy.
- W misce mieszamy wszystkie składniki, dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku.
Smacznego!
Nasze inne sałatki: