Sałatka jarzynowa jest dobra na każdą okazję :) Gotując rosół dodajecie do niego trochę więcej warzyw i po ugotowaniu będą jak znalazł na sałatkę.

Trzeba co prawda przyznać, że ze względu na majonez nie należy ona do najbardziej dietetycznych sałatek – zwłaszcza, że lubię ją ze sporą ilością majonezu :)

Sałatka jarzynowa – składniki:

  • 1/2 selera
  • 7-8 marchewek
  • 3 pietruszki
  • 1 por
  • 6 ogórków kiszonych
  • puszka groszku
  • 3 ziemniaki
  • 6 łyżek majonezu
  • sól
  • pieprz

Sałatka jarzynowa – przepis:

  1. Po ugotowaniu warzyw – odstawiamy je do ostygnięcia. Możemy wykorzystać warzywa ugotowane np. w rosole.
  2. Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie obieramy je i kroimy w drobną kosteczkę :)
  3. Marchew, pietruszkę, selera, ziemniaki kroimy w drobną kosteczkę.
  4. Ogórki kroimy w kosteczkę, odsączamy na sitku.
  5. Pora kroimy w cieniutkie półplasterki, albo nawet jaszcze drobniej.
  6. Groszek zielony odsączamy z zalewy.
  7. W misce mieszamy wszystkie składniki, dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku.

Smacznego!

Nasze inne sałatki: