Szarlotka Babci Basi
Desery

Szarlotka Babci Basi

Szarlotka Babci Basi to „niebo w gębie”, pyszna, rozpływająca się w ustach. Szarlotka jest zrobiona na kruchym cieście z dużą ilość jabłek. Po wierzchu polana jest lukrem.

Jak przygotujecie tą szarlotkę to możecie być pewni, że w mgnieniu oka zniknie z blaszki do pieczenia.

Składniki na kruche ciasto

  • 300g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • kostka masła (250g)
  • jajko

Składniki na nadzienie jabłkowe

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru

Szybki przepis: Cytrynowe ciasto drożdżowe

Dodatkowo

  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Nadzienie jabłkowe – przepis

Jabłka dokładnie myjemy, obieramy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Przekładamy na patelnię, dodajemy cukier, cynamon i prażymy aż zmiękną i nadmiar soków odparuje.

Kruche ciasto – przepis

Składniki na kruche ciasto dodajemy do miski i wyrabiamy na jednolitą masę. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulę, zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 45 minut.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a następnie na dnie układamy połowę kruchego ciasta. Na cieście układamy jabłka i przykrywamy drugą połową ciasta.

Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. C (bez termoobiegu) przez ok. 55 minut. Po upieczeniu zostawiamy je do ostygnięcia.

Sprawdź przepis: Ciasto czekoladowe – szybkie i smaczne

Po ostygnięciu polewamy je lukrem – składniki na lukier mieszamy, powinien być dość gęsty. W zależności od konsystencji możemy dodać odrobinę więcej mleka lub cukru pudru.

Szarlotka Babci Basi
Szarlotka Babci Basi
Szarlotka Babci Basi
Szarlotka Babci Basi

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.