Śledź przez wielu z nas uważany jest za rybę wykorzystywaną tylko do przygotowania przystawki na przyjęcie. To bardzo błędne pojęcie, jest to ryba trochę zapomniana i niewiele osób zdaje sobie sprawę, że ma wyjątkowy smak.
Smażone filety śledziowe to danie idealnie nadające się na niedzielny obiad. Możemy podać je z frytkami, chlebem albo pieczonymi ziemniaczkami.
Składniki
Obejrzyj nasze filmy:
- 2-3 filety ze śledzia ze skórą
- sól
- sok z cytryny
- mąka
- olej do smażenia
Przepis na smażone filety śledziowe
- Filety ze śledzia myjemy, solimy i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Panierujemy je w mące (nadmiar strząsamy).
- Śledzie smażymy na rozgrzanym oleju. Zaczynamy smażenie od strony ze skórką – smażymy jakieś 3-4 minuty, jak będzie już chrupiąca dosłownie na chwilę przerzucamy je na drugą stronę.
Smacznego!