Śledź przez wielu z nas uważany jest za rybę wykorzystywaną tylko do przygotowania przystawki na przyjęcie. To bardzo błędne pojęcie, jest to ryba trochę zapomniana i niewiele osób zdaje sobie sprawę, że ma wyjątkowy smak.

Smażone filety śledziowe to danie idealnie nadające się na niedzielny obiad. Możemy podać je z frytkami, chlebem albo pieczonymi ziemniaczkami.

Składniki

Obejrzyj nasze filmy:

  • 2-3 filety ze śledzia ze skórą
  • sól
  • sok z cytryny
  • mąka
  • olej do smażenia

Przepis na smażone filety śledziowe

  1. Filety ze śledzia myjemy, solimy i skrapiamy sokiem z cytryny.
  2. Panierujemy je w mące (nadmiar strząsamy).
  3. Śledzie smażymy na rozgrzanym oleju. Zaczynamy smażenie od strony ze skórką – smażymy jakieś 3-4 minuty, jak będzie już chrupiąca dosłownie na chwilę przerzucamy je na drugą stronę.

Smacznego!