Sałatka warstwowa z kurczakiem

Sałatka warstwowa z kurczakiem

Sałatka warstwowa z kurczakiem to bardzo ciekawa propozycja sałatki na każdą okazję. Przygotowanie jej nie zajmuje zbyt wiele czasu, a łączy w sobie smak kurczaka, świeżych warzyw z oryginalnie przygotowanym sosem czosnkowym. Nie będzie to jednak klasyczny sos czosnkowy.

Sałatka ta ze względu na warstwy nie nadaje się do zabrania ze sobą do pracy na lunch :( Przekładając ją do plastikowego pojemnika z całą pewnością straciła by swój charakter i być może smak. Ale z drugiej strony myślę, że długo nie postoi na Waszym stole – zniknie w mgnieniu oka :)

Poniżej znajdziecie listę składników i przepis…

Składniki na sałatkę:

  • sałata lodowa
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • czerwona cebula
  • czerwona papryka
  • 10 suszonych pomidorów
  • łyżka vegety (albo ulubionych przypraw)
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Składniki na sos:

  • sos francuski (w torebce)
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól

Sałatka warstwowa z kurczakiem – przepis:

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i przyprawiamy do smaku vegetą albo ulubionymi przyprawami. Odstawiamy na ok. 3 godziny, aby kurczak przeszedł aromatem przypraw. Następnie smażymy kurczaka na odrobinie oleju.

Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki u układamy na dnie salaterki. Następnie kładziemy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę. Polewamy połową przygotowanego sosu.

Kolejno układamy kurczaka, pokrojone w kostkę pomidory suszone i po wierzchu polewamy pozostałą częścią sosu.

Dla podkreślenia smaku całość możemy posypać kiełkami rzodkiewki.

Sos – przepis:

Sos francuski robimy według przepisu na opakowaniu. Dodajemy majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników.

Sałatka warstwowa z kurczakiem

3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.