Praca zawodowa pochłaniała mnie bez reszty i doszło do tego, że ciągle towarzyszyły mi nagłe nieprzyjemne doznania w postaci napadów głodu, trudno było to znieść, więc wybrałem się do dietetyka, który nauczył mnie podstawowych zasad diety, których należy przestrzegać, aby nie borykać się z takimi problemami.
Dowiedziałem się też, że przyczyną mojej udręki był nieregularny dopływ glukozy do organizmu, wskutek czego odczuwałam wilczy apetyt.
Podstawowe zasady zdrowej diety, które każdy z nas powinien przestrzegać a mianowicie:
- Regularne spożywanie posiłków, jeżeli to tylko możliwe zjadanie pięciu posiłków dziennie.
- Różnorodna dieta bogata w składniki odżywcze w postaci witamin i substancji mineralnych, czyli dostarczanie organizmowi tych elementów w postaci owoców i warzyw.
- Zastąpienie dotąd spożywanych tłustych wędlin i mięsa na też tłuste ryby morskie, natomiast tak lubiane masło naturalne zamienić na roślinne produkty w postaci dobrej jakościowo margaryny. Wielbiciele śmietany powinni znacznie ograniczyć jej spożywanie, a najlepiej zastąpić ją naturalnymi odtłuszczonymi jogurtami.
- Pieczywo jest podstawowym produktem w codziennej diecie większości ludzi, należy jednak pamiętać, że tak zwane dobre węglowodany znajdują się w pieczywie z mąki z pełnego przemiału. Ważnym elementem występującym w tym produkcie jest błonnik, który znajduje się także w otrębach i suszonych nasionach roślin strączkowych.
- Ważne dla nas wszystkich jest zachowanie umiaru w spożywaniu soli, dlatego należy unikać produktów obfitujących w ten składnik i oczywiście zwiększyć spożywanie wody mineralnej niegazowanej. Pomoże to nam w pozbyciu się z organizmu szkodliwych składników i przyspieszy wchłanianie substancji odżywczych oraz lepsze trawienie.
Nie ma czegoś takiego jak dobra jakościowo margaryna. Bo każda margaryna zawiera tzw. tłuszcze trans, a to są związki kancerogenne. Poza tym, że taka utwardzana margaryna nie jest tłuszczem, który zawiera jakiekolwiek dobre mikro i makroelementy. One wyginęły podczas utwardzania. Jeśli są w margarynie, to tylko sztucznie dodane.
O olejach roślinnych mogłabym powiedzieć to samo, ale są pewne wyjątki – dobre są oleje nierafinowane, czyli w praktyce tłoczone na zimno i tylko mechanicznie.
Przy czym najprościej z takich nierafinowanych olejów dostać oliwę z oliwek. W większych sklepach zdarzają się też inne – np. z nasion czegoś, ale trzeba pamiętać, że oleje nierafinowane dość szybko się psują. A te nietypowe oleje nie schodzą zbyt szybko, więc łatwo się naciąć i kupić coś już nieświeżego. Natomiast oliwa z oliwek jest na tyle popularna, że szybko „schodzi”, czyli raczej będzie świeża – o ile będzie kupowana w sklepie gdzie jest duży ruch, bo w małych sklepikach też potrafi długo stać na półkach.
Margaryna – no nie za bardzo.
I nie żadne „dobre węglowodany”, tylko w mące pełnoziarnistej jest więcej białka, a proporcjonalnie mniej węglowodanów.
Sól – racja, regularność też ważna.
A dla schudnięcia po prostu bilans kalorii.