Danie, które kojarzy mi się z wygodą, domowym ciepłem i niesamowitym smakiem, to z pewnością byłyby to pieczone ziemniaki z czosnkiem i tymiankiem. To proste, a jednocześnie niesamowicie aromatyczne danie, które zawsze robi wrażenie na moich gościach i sprawia, że moje kulinarne serce bije mocniej.
Pieczone ziemniaki z czosnkiem i tymiankiem pasują praktycznie do wszystkiego. Mogą być przystawką, dodatkiem do głównego dania lub po prostu pyszną przekąską. Odpowiednio przyrządzone są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku – prawdziwy rarytas dla podniebienia.
To danie jest również doskonałą opcją dla osób dbających o zdrową dietę. Zastąpcie olej rzepakowy, na przykład oliwą z oliwek, czosnek i tymianek to nie tylko smak, ale także zdrowe składniki, które nadają się nawet na dietę ketogeniczną.
Obejrzyj nasze filmy:
To danie jest prawdziwym ukłonem w stronę kuchni śródziemnomorskiej, gdzie czosnek i oliwa z oliwek to prawdziwe gwiazdy smaku. Spróbujcie go na własną rękę i pozwólcie, aby aromatyczne zapachy wypełniły Waszą kuchnię. Smacznego!
Pieczone ziemniaki z czosnkiem i tymiankiem składniki
- 4 duże ziemniaki
- kilka gałązek tymianku
- przyprawa do ziemniaków
- 1 ząbek czosnku
- 8 łyżek oleju
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- szczypta oregano

Pieczone ziemniaki z czosnkiem i tymiankiem przepis
Ziemniaki dokładnie myjemy i obieramy. Jeśli macie młode ziemniaki to możecie je tylko dokładnie umyć i pokroić. Nie musicie ich obierać. Następnie kroimy je w równą wielkość, to bardzo ważne aby mieć pewność, że równomiernie się upieką.

W osobnej misce przygotowujemy marynatę. Wlewamy około 8 łyżek oleju rzepakowego. Olej rzepakowy nie zmieni Wam smaku potrawy, więc nadaje się idealnie. Dodajemy ulubione przyprawy i przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku.Możecie dodać odrobinę przyprawy do ziemniaków i tymianek, odrobinę słodkiej papryki i oregano. Wykorzystajcie dowolne przyprawy, jakie lubicie.
Ziemniaki umieszczamy w dużej misce, a następnie dodajemy do nich marynowany czosnek z oliwą i tymiankiem. Delikatnie mieszamy, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Zostawiamy ja na 10- 15 minut.

Rozkładamy ziemniaki równomiernie na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym. Upieczemy je w rozgrzanym piekarniku przez około 35-40 minut lub do momentu, gdy ziemniaki staną się złociste i chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie miękkie w środku. Raz, dwa razy podczas pieczenie przekręcamy je na blaszce na drugą stronę..
Gotowe pieczone ziemniaki z czosnkiem i tymiankiem możemy udekorować świeżymi gałązkami tymianku i podać jako wyjątkową przystawkę lub dodatek do głównego dania.
Podsumowując, pieczone ziemniaki z czosnkiem i tymiankiem to danie, które zawsze kojarzy mi się z rodzinnym ciepłem i miłością do gotowania. To prostota, która potrafi zaskoczyć swoim wyjątkowym smakiem. Niezależnie od okazji, warto dać mu szansę i pozwolić sobie na kulinarne rozpieszczenie. Smacznego!