Gęsina
Mięsa

Niegdyś uwielbianie, dziś zapomniane – mięso

Idziemy do sklepu mięsnego na zakupy. Wyciągamy przygotowaną przez żonę kartkę i zaczynamy zamawiać poszczególne rodzaje mięs. Wybieramy zazwyczaj drób oraz sporo wieprzowiny. Jeśli mamy wielką ochotę, kupujemy mały kawałek wołowiny. Trochę wędlin, trochę sera, płacimy, wychodzimy. Tak robi większość polskich rodzin. Kupujemy tylko te mięsa, które są tańsze zamiast skupić się na ich jakości i przede wszystkim na ich rodzaju.

Jak smakuje gęsina?

Gęś należy do tego rodzaju drobiu, który nie jest chętnie kupowany. Dlaczego? Ponieważ jeden kilogram tego mięsa może kosztować nawet 20 złotych i poza wsią, trudno znaleźć dobrej jakości gęsinę. W sieci wielokrotnie czytaliśmy pytania w stylu – „jak smakuje gęsina?”. Najprościej na to pytanie będzie odpowiedzieć: „A co jedli członkowie dworów królewskich około sto lat temu?”.

Gęsina była swego czasu najbardziej pożądanym mięsem. Jest zdrowa, bogata w odpowiednie tłuszcze i przede wszystkim smaczna. Gęś z wiejskich hodowli ma głęboki, podobny do kaczki posmak i doskonale nadaje się na grilla, gotowanie na parze, smażenie, duszenie. Przygotowana w sposób tradycyjny gęsina odda nam wszystkie smaki, nawet te, których nie znaliśmy.

Kostka rosołowa – chemiczna mieszanka

Rosół powinno się przygotować z drobiu. Najlepiej kurczaka i kaczki w stosunku 50-50. Kiedyś rosół z kaczki uważany był za antidotum na wszystkie choroby. Dzisiaj nikt takiego rosołu nie zje bez chemicznej kostki rosołowej. A przecież do smaku kaczki można się przyzwyczaić w zaledwie kilka tygodni.

Mięso z kaczki jest bardzo zdrowe i bogate w wiele składników odżywczych. Pomimo iż bywa tłuste, to łatwo się tego tłuszczu pozbyć pozostawiając czyste mięso bez żadnych przerostów.

Lepszy dzik niż sterydy

Nie oszukujmy się – nie znajdziemy w Polsce hodowcy trzody chlewnej, który nie korzysta ze sterydów. Zadaniem sterydów jest maksymalne przyspieszenie metabolizmu po to, aby świnia rosła szybciej. Droższym, aczkolwiek bardziej smacznym i zdrowszym rozwiązaniem jest zakup dziczyzny. Dzik żywi się tym, co znajdzie, a że jest wybredny, to byle czego nie zje. Dzięki temu jakość dziczyzny jest tak doskonała. Koszt kilograma schabu z dzika? 30 złotych. O ile takie mięso jest zdrowsze od tucznika na sterydach? To mięso jest po prostu zdrowe, z tucznika nie.

Polacy powinni zmienić swoje nawyki żywieniowe. Mamy doskonałe rozdaje mięs, dlatego nie zamykajmy się na kilka produktów. Więcej informacji na temat zdrowego trybu życia szukajcie w innych kategoriach.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.