Kurczak w czerwonym curry z ryżem to bardzo szybkie danie do przygotowania. Jednak przed smażeniem, namoczymy kurczaka w mleku przez co stanie się jeszcze bardziej delikatniejszy w smaku.
Smak pokreśli czerwone curry oraz sos sojowy :)
Przepis i lista składników znajduje się poniżej…
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki (2 porcje)
- 2 pojedyczne piersi z kurczaka
- 1 średniej wielkości cebula
- szklanka mleka
- sos sojowy
- 1/2 łyżeczki pasty curry
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- ryż
- 1 płaska łyżeczka cukru
- przyprawa do kurczaka
- olej do smażenia
Kurczak w czerwonym curry z ryżem – przepis
- Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Kurczaka myjemy i zostawiamy na ok. 20 minut w mleku.
- Odcedzamy go z mleka i marynujemy w odrobinie sosu sojowego, ok. 5 minut. Następnie kroimy go w dużą kostkę albo paseczki – jak wolicie i doprawiamy „przyprawą do kurczaka” i smażymy na patelni.
- Jak kurczak będzie usmażony, przekładamy do miseczki i na tej samej patelni szklimy cebulę. Jak będzie już szklista dodajemy ponownie kurczaka, pastę curry, przecier pomidorowy, cukier, 3-4 łyżki sosu sojowego i całość smażymy ok. 2-3 minut.
- Dodajemy ugotowany ryż i smażymy wszystko ok. 3 minut.
Smacznego!