Kurczak w czerwonym curry z ryżem to bardzo szybkie danie do przygotowania. Jednak przed smażeniem, namoczymy kurczaka w mleku przez co stanie się jeszcze bardziej delikatniejszy w smaku.

Smak pokreśli czerwone curry oraz sos sojowy :)

Przepis i lista składników znajduje się poniżej…

Obejrzyj nasze filmy:

Składniki (2 porcje)

  • 2 pojedyczne piersi z kurczaka
  • 1 średniej wielkości cebula
  • szklanka mleka
  • sos sojowy
  • 1/2 łyżeczki pasty curry
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • ryż
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • przyprawa do kurczaka
  • olej do smażenia

Kurczak w czerwonym curry z ryżem – przepis

  1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  2. Kurczaka myjemy i zostawiamy na ok. 20 minut w mleku.
  3. Odcedzamy go z mleka i marynujemy w odrobinie sosu sojowego, ok. 5 minut. Następnie kroimy go w dużą kostkę albo paseczki – jak wolicie i doprawiamy „przyprawą do kurczaka” i smażymy na patelni.
  4. Jak kurczak będzie usmażony, przekładamy do miseczki i na tej samej patelni szklimy cebulę. Jak będzie już szklista dodajemy ponownie kurczaka, pastę curry, przecier pomidorowy, cukier, 3-4 łyżki sosu sojowego i całość smażymy ok. 2-3 minut.
  5. Dodajemy ugotowany ryż i smażymy wszystko ok. 3 minut.

Smacznego!