Klasyczne włoskie bruschetty to przekąska w której zamknięty jest cały smak słonecznych Włoch. Ta przystawka powinna rozpoczynać każdą włoską ucztę.
Jest to przepis świetnie pasujący na lekką kolację, albo jako przystawka na spotkanie ze znajomymi.
Składniki
- bagietka
- 2 dojrzałe pomidory
- oliwa
- garść świeżej bazylii
- sól
- pieprz
Przepis na klasyczne włoskie bruschetty
- Bagietkę kroimy w kromki (po skosie). Skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. na około 7-8 minut. Jak będę już rumiane wyciągamy z piekarnika.
- Z pomidorów usuwamy miąższ i pozostałą część kroimy w drobną kosteczkę.
- Bazylię drobno siekamy.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Pomidory, bazylię, cebulę mieszamy z oliwą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i układamy na podpieczonych kromkach bagietki.
Smacznego!