Klasyczne włoskie bruschetty to przekąska w której zamknięty jest cały smak słonecznych Włoch. Ta przystawka powinna rozpoczynać każdą włoską ucztę.

Jest to przepis świetnie pasujący na lekką kolację, albo jako przystawka na spotkanie ze znajomymi.

Składniki

  • bagietka
  • 2 dojrzałe pomidory
  • oliwa
  • garść świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz

Przepis na klasyczne włoskie bruschetty

  1. Bagietkę kroimy w kromki (po skosie). Skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. na około 7-8 minut. Jak będę już rumiane wyciągamy z piekarnika.
  2. Z pomidorów usuwamy miąższ i pozostałą część kroimy w drobną kosteczkę.
  3. Bazylię drobno siekamy.
  4. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  5. Pomidory, bazylię, cebulę mieszamy z oliwą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i układamy na podpieczonych kromkach bagietki.

Smacznego!