Gotowane szparagi z parmezanem to pyszna propozycja na przystawkę lub dodatek do dania głównego. Szparagi są bardzo zdrowym warzywem, które zawiera mnóstwo składników odżywczych, takich jak witaminy A, C, E, K, B1, B2, B6, kwas foliowy oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i sód.
Z kolei parmezan to ser o intensywnym smaku i aromacie, który świetnie komponuje się z delikatnym smakiem szparagów.
Gotowane szparagi z parmezanem to danie, które można podać jako przystawkę lub dodatek do dania głównego. Świetnie komponują się z pieczonymi ziemniakami, mięsem czy ryżem.
Obejrzyj nasze filmy:
Danie to jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a jego smak zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Gotowane zielone szparagi z parmezanem składniki
- pęczek szparagów
- oliwa
- parmezan
- sól
Gotowane zielone szparagi z parmezanem przepis
Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek.
Zielone szparagi gotujemy przez ok. 5 minut w osolonej wodzie, odcedzamy.
Ułożone na talerzu szparagi skrapiamy oliwą i ścieramy płatki parmezanu.
Szybko i bardzo prosto.
Smacznego!