Idealne na każdą okazję…

Lista na zakup oraz bardzo prosty przepis jest poniżej…

Domowe paszteciki z kapustą – składniki

  • 250g pieczarek
  • 500g kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • ciasto francuskie
  • 3 liście laurowe
  • pieprz, cukier
  • białko z 1 jajka

Domowe paszteciki z kapustą – przepis

  1. Przygotowanie zaczynamy od sprawdzenia czy kapusta kiszona nie jest zbyt kwaśna. Jeśli tak jest należy ją przepłukać i pokroić. Następnie wrzucamy ją do dużego garnka, podlewamy wodą i gotujemy aby zmiękła.
  2. Po ok. 25 minutach dodajemy do niej obrane i pokrojone w drobną kostkę pieczarki (lub jeśli posiadamy suszone grzyby) i cebulę.
  3. Dodajemy liść laurowy, pieprz i odrobinę cukru, po prostu doprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze przez ok. 25 minut. Następnie przekładamy ją na sitko i dokładnie odsączamy.
  4. Ja wykorzystuję gotowe ciasto francuskie. Wycinamy kwadraty i układamy na nich odrobinę farszu i sklejamy. U góry robimy nacięcie.
  5. Wszystkie paszteciki smarujemy roztrzepanym białkiem i wkładamy do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut, aż się zarumienią.