
Domowe paszteciki z kapustą
Idealne na każdą okazję…
Lista na zakup oraz bardzo prosty przepis jest poniżej…
Domowe paszteciki z kapustą – składniki
- 250g pieczarek
- 500g kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- ciasto francuskie
- 3 liście laurowe
- pieprz, cukier
- białko z 1 jajka
Domowe paszteciki z kapustą – przepis
- Przygotowanie zaczynamy od sprawdzenia czy kapusta kiszona nie jest zbyt kwaśna. Jeśli tak jest należy ją przepłukać i pokroić. Następnie wrzucamy ją do dużego garnka, podlewamy wodą i gotujemy aby zmiękła.
- Po ok. 25 minutach dodajemy do niej obrane i pokrojone w drobną kostkę pieczarki (lub jeśli posiadamy suszone grzyby) i cebulę.
- Dodajemy liść laurowy, pieprz i odrobinę cukru, po prostu doprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze przez ok. 25 minut. Następnie przekładamy ją na sitko i dokładnie odsączamy.
- Ja wykorzystuję gotowe ciasto francuskie. Wycinamy kwadraty i układamy na nich odrobinę farszu i sklejamy. U góry robimy nacięcie.
- Wszystkie paszteciki smarujemy roztrzepanym białkiem i wkładamy do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut, aż się zarumienią.
0 komentarzy