Tym razem postanowiłem zrobić domowy chleb ze słonecznikiem. Może nie do końca będzie on tak domowy, bo poszedłem troszkę na łatwiznę i postanowiłem wykorzystać do tego gotową mieszankę chlebową z dyskontu na literkę L :)
Przepis na opakowaniu zaleca zmieszanie 500g mieszanki z (chyba) 380 ml wody i 1 łyżeczką oliwy. Ja dałem tej wody troszkę mniej po 300 ml.
Domowy chleb ze słonecznikiem – składniki:
- 500g mieszanki chlebowej
- 1 łyżeczka oliwy
- 300 ml wody (1,5 szklanki)
- szklanka słonecznika
Domowy chleb ze słonecznikiem – przepis:
A więc zaczynamy:
- Na pateli prażymy szklankę ziarenek słonecznika. I odstawiamy do przestudzenia.
- W misce mieszamy 500g mieszanki z 300 ml ciepłej wody, 1 łyżeczką oliwy i ziarenkami słonecznika, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
- Całość przekładamy do keksówki (ja korzystam z silikonowej, aby chlebek się nie przykleił do keksówki).
- Dodatkowo posypałem wierz chleba ziarenkami słonecznika, ale chyba lepiej dodać do środka więcej ziarenek i nie posypywać wierzchu bo później bardzo odpadają.
- Pieczemy ok. 45-50 minut w temperaturze 190 st. C.
wygląda bardzo apetycznie :)
I pysznie smakuje. Jedyny problem jaki zawsze mam z chlebkiem to taki – że skórka wychodzi bardzo twarda.
Macie na to jakiś pomysł?