Domowy chleb ze słonecznikiem
Śniadania

Domowy chleb ze słonecznikiem

Tym razem postanowiłem zrobić domowy chleb ze słonecznikiem. Może nie do końca będzie on tak domowy, bo poszedłem troszkę na łatwiznę i postanowiłem wykorzystać do tego gotową mieszankę chlebową z dyskontu na literkę L :)

Przepis na opakowaniu zaleca zmieszanie 500g mieszanki z (chyba) 380 ml wody i 1 łyżeczką oliwy. Ja dałem tej wody troszkę mniej po 300 ml.

Domowy chleb ze słonecznikiem – składniki:

  • 500g mieszanki chlebowej
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 300 ml wody (1,5 szklanki)
  • szklanka słonecznika

Domowy chleb ze słonecznikiem – przepis:

A więc zaczynamy:

  1. Na pateli prażymy szklankę ziarenek słonecznika. I odstawiamy do przestudzenia.
  2. W misce mieszamy 500g mieszanki z 300 ml ciepłej wody,  1 łyżeczką oliwy i ziarenkami słonecznika, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  3. Całość przekładamy do keksówki (ja korzystam z silikonowej, aby chlebek się nie przykleił do keksówki).
  4. Dodatkowo posypałem wierz chleba ziarenkami słonecznika, ale chyba lepiej dodać do środka więcej ziarenek i nie posypywać wierzchu bo później bardzo odpadają.
  5. Pieczemy ok. 45-50 minut w temperaturze 190 st. C.

 

 

 

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.