Owsianka przez wiele lat kojarzona była z nudnym i mało smacznym śniadaniem, które każdy pamiętał z dzieciństwa. Jednak odpowiednio przygotowana potrafi zadowolić nawet największych smakoszy. Za kulinarny renesans owsianki z pewnością odpowiada jej uniwersalność. Płatki stanowią jedynie bazę, do której możesz dodawać swoje ulubione składniki lub eksperymentować z nowymi smakami. Zobacz, co warto dodać do miski z owsianką!

Płatki owsiane są cennym źródłem witamin i mikroelementów. Zawierają też sporo błonnika pokarmowego, który pomaga regulować pracę jelit. Owsianka jest więc idealna na energetyczny i zdrowy początek dnia! Dobierając odpowiednie dodatki, możesz stworzyć sycące i ciekawe danie. Warto także wzbogacać swoją owsiankę dodając do niej składników o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych. Miechunka suszona, siemię lniane, a może orzechy? Zobacz, jakie produkty warto wkomponować w swoje śniadanie! 

Owoce miechunki

Ten składnik jest w Polsce jeszcze słabo znany, jednak warto się nim zainteresować. Pozytywny wpływ, jaki miechunka wywiera na zdrowie, jest imponujący. Zawiera spore ilości witamin i składników mineralnych. Dzięki potencjałowi antyoksydacyjnemu pomaga zapobiegać problemom generowanym przez wolne rodniki. Jest także sprzymierzeńcem odporności i zachowania młodości. Uważa się też, że pozytywnie oddziałuje na układ krwionośny, kostny, pokarmowy oraz wzrok.

Obejrzyj nasze filmy:

Siemię lniane

Ten niepozorny produkt, który dobrze znały nasze babcie, znów wraca do łask. Ogromną zaletą siemienia lnianego jest jego wysoka dostępność i niska cena. Olej zawarty w tej roślinie uznawany jest za jeden z najzdrowszych tłuszczów, gdyż posiada niemal idealną kompozycję poszczególnych kwasów tłuszczowych. Siemię lniane zaleca się również osobom, które cierpią na zaparcia i inne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

Orzechy

Kolejnym źródłem dobrych tłuszczów są orzechy. Ich dodatek pozwala odpowiednio zbilansować posiłek i sprawia, że uczucie sytości utrzymuje się dłużej. Ze względu na wysoką kaloryczność, nie zaleca się spożywania dużych ilości orzechów. Jednak mała porcja np.  w formie dodatku do śniadania może gościć na Twoim talerzu codziennie. Przy wyborze konkretnego rodzaju warto zadbać o różnorodność.

Cynamon

Przyprawy dodawane do owsianki mają wpływ nie tylko na jej smak, ale także właściwości zdrowotne. Świetnym przykładem jest cynamon. Dowiedziono naukowo, że ta przyprawa ma pozytywny wpływ np. na gospodarkę węglowodanową, przez co jest szczególnie zalecana osobom z insulinoopornością oraz cukrzycą.

Czy owsianka pomoże Ci schudnąć?

To danie może być świetną propozycją dla osób na diecie. Płatki owsiane zawierają włókno pokarmowe, które pęczniejąc w żołądku, pozwala szybciej uzyskać uczucie sytości. Trzeba jednak pamiętać, że nawet najzdrowsze dania należy jeść z umiarem. Jeśli dodasz do swojej owsianki sporo wysokokalorycznych składników, to musisz dostosować wielkość porcji do swojego zapotrzebowania. Schudnąć można, jedynie utrzymując przez dłuższy czas ujemny bilans energetyczny.

Co warto dodać do porannej owsianki?
Co warto dodać do porannej owsianki?
Materiał partnera.