Chodnik z ogórka
Zupy

Chłodnik z ogórków

Prosty i szybki przepis na pyszny chłodnik z ogórków. Chłodnik możemy podać wraz z gotowanymi ziemniakami i jajkiem sadzonym. Chłodnik podawany jest na zimno, jest idealny na lato, na ciepłe dni.

Chłodnik ogórkowy i ziemniaki to pyszny przepis na szybki, smaczny i bardzo letni obiad.

Zazwyczaj przygotowuję ten chłodnik z ogórków gruntowych, jeśli jednak nie robicie go w sezonie to możecie wykorzystać ogórki węże. Uważam, że smak ogórków gruntowych jest znacznie bardziej wyrazisty i w nich poczujemy smak wiosny i lata.

Ten chłodnik z zielonych ogórków możecie zacząć przygotowywać, jak tylko pojawią się pierwsze gruntowe ogórki. Wszyscy wiemy, że najbardziej popularny jest chłodnik litewski, jednak ten z ogórków z dodatkiem czosnku ma swój wyjątkowy, oryginalny smak.

Polecam Wam przeczytać przepis do końca, bo podaję w nim kilka wskazówek i porad, w jaki sposób można urozmaicić tą pyszną zupę, ten pyszny dodatek do obiadu.

Chłodnik z ogórków składniki

  • 4 zielone gruntowe ogórki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 pęczku szczypiorku
  • 1/2 pęczku koperku
  • 2 szklanki maślanki
  • 1 szklanka kefiru
  • szczypta soli

Ja w swoim chłodniki mieszam maślankę z kefirem, ale możecie przygotować chłodnik z ogórków na bazie samego kefiru, albo na bazie samej maślanki.

Ciekawym pomysłem może być dodanie do środka odrobiny startej na tarce rzodkiewki.

Chłodnik z ogórków przepis

Niektóre przepisy sugerują dodawanie ogórków ze skórką, ja swoje ogórki obieramy i ścieram na tarce na grubych oczkach. Ogórki ścieramy na sitko, odsączamy i dodajemy do miseczki. Na tarce ścieram również ząbek czosnku. Możecie go również drobno posiekać i rozetrzeć z solą, albo po prostu przecisnąć przez praskę do czosnku.

Chłodnik z ogórka

Szczypiorek dokładnie myjemy i bardzo drobno siekamy. Podobnie postępujemy z koperkiem. Pokrojone składniki dodajemy do miski z ogórkami i czosnkiem. W tym momencie możecie dodać do składników również startą na tarce rzodkiewkę.

Chłodnik ogórkowy

Do pokrojonych składników dolewamy maślanki i kefiru. Możecie w swoim chłodniku z ogórków użyć tylko jednego z tych produktów. Może to być sam kefir, albo sama maślanka.

Chłodnik z ogórków

Całość doprawiam do smaku szczyptą soli. I teraz chłodnik powinien powędrować na około 60 minut do lodówki. Po tym czasie będzie gotowy do jedzenia.

Chłodnik możecie podać jako dodatek na przykład do ziemniaków i jajka sadzonego, albo jako oddzielne danie.

Chodnik ogórkowy
Chodnik ogórkowy
Chodnik z ogórka
Chodnik z ogórka

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Chłodnik z ogórków

Jak tylko pojawią się pierwsze ogórki gruntowe, za oknem zrobi się cieplej można szykować chłodnik z ogórków. Co prawda w Polsce najbardziej popularny jest chłodnik z botwiny, jednak ten chłodnik ogórkowy również jest pyszny. Może być on zarówno dodatkiem do dania głównego, albo jako samodzielny posiłek.

Taki przygotowany posiłek jest bardzo orzeźwiający, zdrowy i idealnie chłodzi w upalne dni. Ten przepis był wykorzystywany i jest głównie na wsi, kiedy jest pod dostatkiem świeżych warzyw prosto z ogródka. A tam zawsze był świeży koperek, świeży szczypiorek. I w okresie wiosenno – letnim świeże, pachnące, soczyste ogórki gruntowe.

Chłodnik z ogórków to świetna alternatywa do chłodnika z jajkiem robionego na bazie młodej botwinki. Oba są tak samo smaczne. Jednak ten chłodnik z ogórków moim zdaniem przygotowuje się znacznie szybciej.

Chłodnik ogórkowy przepis

Mój chłodnik przygotowuję tylko z ogórków gruntowych, moim zdaniem to w nich zawarty jest cały ten wyjątkowy smak, który przeniesiemy później do naszej zupy. Nieodłącznym dodatkiem do tego chłodnika jest czosnek i szczypiorek. Nadają one tej zupie wyjątkowy smak. Jeśli macie w domu rzodkiewkę to przygotujecie również chłodnik z ogórkami i rzodkiewką, wystarczy, że do startych ogórków zetrzecie również odrobinę rzodkiewki. Czosnek jest wyczuwalny nawet w niewielkiej ilości więc proponuję dać do mniej, a najwyżej jak zajedzie potrzeba dołożyć odrobinę więcej.

Chłodnik z gruntowych ogórków robię na bazie kefiru i maślanki, ale w Internecie znajdziecie również przepisu przygotowane na jogurcie naturalnym, albo samej maślance.

Oczywiście im więcej dodatków dodacie do chłodnika z ogórków tym będzie miał on bardziej wyrazisty smak.