Prosty i szybki przepis na pyszny chłodnik z ogórków. Chłodnik możemy podać wraz z gotowanymi ziemniakami i jajkiem sadzonym. Chłodnik podawany jest na zimno, jest idealny na lato, na ciepłe dni.
Chłodnik ogórkowy i ziemniaki to pyszny przepis na szybki, smaczny i bardzo letni obiad.
Zazwyczaj przygotowuję ten chłodnik z ogórków gruntowych, jeśli jednak nie robicie go w sezonie to możecie wykorzystać ogórki węże. Uważam, że smak ogórków gruntowych jest znacznie bardziej wyrazisty i w nich poczujemy smak wiosny i lata.
Obejrzyj nasze filmy:
Ten chłodnik z zielonych ogórków możecie zacząć przygotowywać, jak tylko pojawią się pierwsze gruntowe ogórki. Wszyscy wiemy, że najbardziej popularny jest chłodnik litewski, jednak ten z ogórków z dodatkiem czosnku ma swój wyjątkowy, oryginalny smak.
Polecam Wam przeczytać przepis do końca, bo podaję w nim kilka wskazówek i porad, w jaki sposób można urozmaicić tą pyszną zupę, ten pyszny dodatek do obiadu.
Chłodnik z ogórków składniki
- 4 zielone gruntowe ogórki
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 pęczku szczypiorku
- 1/2 pęczku koperku
- 2 szklanki maślanki
- 1 szklanka kefiru
- szczypta soli
Ja w swoim chłodniki mieszam maślankę z kefirem, ale możecie przygotować chłodnik z ogórków na bazie samego kefiru, albo na bazie samej maślanki.
Ciekawym pomysłem może być dodanie do środka odrobiny startej na tarce rzodkiewki.
Chłodnik z ogórków przepis
Niektóre przepisy sugerują dodawanie ogórków ze skórką, ja swoje ogórki obieramy i ścieram na tarce na grubych oczkach. Ogórki ścieramy na sitko, odsączamy i dodajemy do miseczki. Na tarce ścieram również ząbek czosnku. Możecie go również drobno posiekać i rozetrzeć z solą, albo po prostu przecisnąć przez praskę do czosnku.
Szczypiorek dokładnie myjemy i bardzo drobno siekamy. Podobnie postępujemy z koperkiem. Pokrojone składniki dodajemy do miski z ogórkami i czosnkiem. W tym momencie możecie dodać do składników również startą na tarce rzodkiewkę.
Do pokrojonych składników dolewamy maślanki i kefiru. Możecie w swoim chłodniku z ogórków użyć tylko jednego z tych produktów. Może to być sam kefir, albo sama maślanka.
Całość doprawiam do smaku szczyptą soli. I teraz chłodnik powinien powędrować na około 60 minut do lodówki. Po tym czasie będzie gotowy do jedzenia.
Chłodnik możecie podać jako dodatek na przykład do ziemniaków i jajka sadzonego, albo jako oddzielne danie.
Smacznego!