Bruschetta z mozzarellą

Brushetta z mozzarellą

Przepisów na bruschetty jest tak wiele jak wielu jest kucharzy. Oczywiście podstawowym składnikiem każdej z nich jest pomidor. Bruschetta z mozzarellą to bardzo prosty przepis, który sprawdzi się idealnie na każdym spotkaniu ze znajomymi.

Do przygotowania bruschetty możecie wykorzystać praktycznie każde pieczywo – może to być bagietka, chleb, bułka – po prostu co chcecie. Aby nie marnować pieczywa do przygotowania tej przystawki wykorzystajcie pieczywo, które jest już delikatnie czerstwe.

Składniki

  • pieczywo (np. bagietka)
  • 2-3 pomidory
  • 3 łyżki oliwy
  • kulka mozzarelli
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • masło

Bruschetta z mozzarellą – przepis

Pieczywo kroimy w kromki. Wierzch możemy posmarować cienką warstwą masła.

Pomidory kroimy w kostkę, mozzarellę w większe kawałki. Pomidory z mozzarellą mieszamy z przyprawami i układamy na kromeczkach pieczywa. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 8 minut.

Smacznego!

3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.