Gotując bulion, albo rosół warto ugotować na odrobinie większej liczbie warzyw. Dajmy kilka marchewek, pietruszek ziemniaków więcej dzięki temu ugotujemy warzywa na sałatkę jarzynową.

Jest wiele przepisów na sałatkę, można dodać ziemniaki, cebulę albo pora. Moja wersja jest ze składników, które aktualnie miałem w domu i które pozwoliły mi na przygotowanie pysznego rosołku.

Przepis na: Pyszny rosół z kaczki

Do przygotowania sałatki wykorzystamy m.in. składniki ugotowanie w rosole.

Składniki

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 jabłko
  • 1 niewielka cebula
  • 200g zielonego groszku
  • 4 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • 3 ogórki kiszone
  • 1/3 selera

Sprawdź: Jak szybko zamówić pizzę z dostawą!

Sałatka jarzynowa – przepis

  1. Marchewka, pietruszka i seler powinny być ugotowanie – al dente. Studzimy i kroimy następnie w kostkę. Przekładamy na miski.
  2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę. Cebulę i jabłko również kroimy w kostkę. Jajka, jabłko i cebulę dodajemy do pozostałych warzyw.
  3. Ogórki kroimy w kostkę i odcedzamy na sitku. Dodajemy do pozostałych składników.
  4. Groszek odsączamy z zalewy i dodajemy do reszty.
  5. Warzywa mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przeczytaj przepis na: Sałatka ze szpinakiem i grillowanym kurczakiem

Błyskawiczna sałatka jarzynowa

Smacznego!