Kolejny fantastyczny przepis Madzi na pyszną zupę. Zupa meksykańska ze względu na składniki jaki zawiera jest bardzo pożywna, a zawarta w niej odrobina ostrości doskonale ogrzeje nas w zimne wieczorne popołudnia.
Wykonanie wcale nie jest trudne, zresztą zobaczcie sami :)
Zupa meksykańska – składniki
- puszkę kukurydzy
- puszkę białej fasoli
- puszkę czerwonej fasoli (może być w sosie chilli)
- 3 duże cebule
- 500g mięsa mielonego
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 papryczkę chilli
- 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 2 kostki rosołowe
- pieprz
- sól
- majeranek
Obejrzyj nasze filmy:
Zupa meksykańska – przepis
- Na patelni na łyżce oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę, a następnie podsmażamy mięso mielone.
- W dużym garnku musimy zagotować ok. 1,5 l wody, następnie dodajemy kostki rosołowe i czekamy aż się rozpuszczą następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę, kukurydzę (bez zalewy), białą fasolę (bez zalewy), czerwoną fasolę razem z zalewą. Dodajemy także podsmażone mięso mielone wraz z cebulką. Następnie dodajemy drobniutko pokrojoną czerwoną papryczkę chilli. Gotujemy przez ok. 30 minut aż papryka stanie się miękka.
- Dodajemy 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego i doprawiamy zupę solą, pieprzem i majerankiem.
- Gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut i mamy gotową pyszną zupę meksykańską.
Jeśli ktoś lubi, można ją podać z startym żółtym serem.
Moja zupka meksykańska była pyszna. Dziękuję Madziu :)