Sezon na szparagi pomału dobiega końca, jednak jeszcze będziemy w stanie kupić świeże szparagi. Z tych na pierwszy rzut oka niepozornych warzyw możemy przygotować wyśmienite dania. Warto korzystać póki jeszcze można je kupić…

Tym razem pokażę Wam jak przygotować szparagi w szynce parmeńskiej… danie to będzie idealnie się nadawało zarówno na obiad, jak i na romantyczną kolację.

Przepis niezwykle prosty, szybki w przygotowaniu i całą pewnością zachwycicie nim swoich gości.

Do szparagów warto podać delikatną sałatkę.

Zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej
Zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej

Zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej – składniki

  • pęczek szparagów
  • 10-12 plastrów szynki parmeńskiej (tyle ile będziemy mieli szparagów)
  • odrobina oliwy

Zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej – przepis

Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki, a następnie wkładamy na ok. 2-3 minuty do gorącej wody. Po wyjęciu- osuszamy i szparagi owijamy szynką parmeńską. Układamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na ok. 12 minut.

Smacznego!