Spaghetti bolognese po Polsku

Spaghetti po bolońsku po polsku

Spaghetti po Bolońsku to jedno z ulubionych dań Polaków. Niestety w przygotowaniu tego dania znacząco różnimy się od Włochów. W Polsce w sosie będzie królowało mięso mielone, natomiast danie przygotowane przez rodowitych Włochów w większej części składa się z sosu pomidorowego.

To właśnie sos powinien zawierać cały smak tego pysznego dania. Sos podajemy na makaron tak aby każdy mógł go samodzielnie wymieszać. Nigdy ale to nigdy podając spaghetti bolognese nie powinniśmy podawać go wymieszanego.

Przepis jest niezwykle prosty… zapraszam zatem do lektury:

Spaghetti bolognese po Polsku – składniki (na ok. 4 porcje)

  • 400g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 400ml passaty pomidorowej
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • czosnek
  • szczypta oregano
  • makaron do spaghetti

Spaghetti bolognese po Polsku – przepis

Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.

Na odrobinie oliwy szklimy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy mięso mielone i całość przesmażamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do mięsa, dodajemy passatę pomidorową i całość dusimy przez ok. 10 minut. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano.

Na talerzach układamy makaron, a na wierzchu układamy sos pomidorowy. Pamiętajcie, że nie chodzi o to aby makaron pływał w sosie :)

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.