Spaghetti po bolońsku po polsku
Makarony

Spaghetti bolognese po Polsku

Spaghetti bolognese to jedno z ulubionych dań Polaków. Niestety w przygotowaniu tego dania znacząco różnimy się od Włochów. W Polsce w sosie będzie królowało mięso mielone, natomiast danie przygotowane przez rodowitych Włochów w większej części składa się z sosu pomidorowego.

Jeżeli zapytałbyś Polaków jakie jest ich ulubione włoskie danie z pewnością większość z nas odpowiedziałaby, że spaghetti z mięsem mielonym a’la spaghetti bolognese.

To właśnie sos powinien zawierać cały smak tego pysznego dania. Sos podajemy na makaron tak aby każdy mógł go samodzielnie wymieszać. Nigdy ale to nigdy podając spaghetti bolognese nie powinniśmy podawać go wymieszanego.

Przepis jest niezwykle prosty… zapraszam zatem do lektury:

Spaghetti bolognese składniki (na ok. 4 porcje)

  • 400g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 400ml passaty pomidorowej
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • czosnek
  • szczypta oregano
  • makaron do spaghetti

Spaghetti bolognese – przepis

Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.

Na odrobinie oliwy szklimy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy mięso mielone i całość przesmażamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do mięsa, dodajemy passatę pomidorową i całość dusimy przez ok. 10 minut. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano.

Na talerzach układamy makaron, a na wierzchu układamy sos pomidorowy. Pamiętajcie, że nie chodzi o to aby makaron pływał w sosie :)

Spaghetti po polsku z mięsem mielonym
Spaghetti po polsku z mięsem mielonym

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Spaghetti bolognese

Choć jest to danie bardzo proste, szybkie i nie wymagające zbyt dużych umiejętności kulinarnych to jednak wielokrotnie zastanawiamy się jak zrobić sos do spaghetti? Bo jednak makaron bolognese nie będzie dobry i smaczny bez przygotowania odpowiedniego sosu. Ten oryginalny wykonany jest ze świezych pomidorów lub ewentualnie pomidorów z puszki. Do przygotowania sosu należy użyć oliwy z oliwy extra virgin, świeżego czosnku (koniecznie polskiego) oraz zioła takie jak oregano lub peperoncino w płatkach lub zmielona (włoska przyprawa bardzo ostra z papryki).

Przepis spaghetti bolognese

Każdy przepis na spaghetti bolognese zwraca również uwagę na ugotowanie makaronu – musi on być al’dente. Wszelkie wskazówki co do odpowiedniego ugotowania makaronu znajdziemy na jego opakowaniu. Pod innymi względami przepisy na spaghetti mogą się nieco różnić pod względem używanego mięsa, przypraw, ziół czy makaronu. Choć w Polsce najpopularniejsze jest spaghetti bolońskie to we włoszech wyznaje się zasadę, że sos bolognese lubi się z makaronami typu tagiatelle i papardelle. Jednak dla mnie najodpowiedniejszą wersją tego dania jest spaghetti z mięsem mielonym i sosem.

Spaghetti bolognese przepisy

Polecam jednak wypróbowanie przygotowania bolognese z innymi makaronami włoskimi lub na przykład z makaronem razowym typu spaghetti. Ten ostatni jest bardzo zdrowy, bo oprócz wielu witamin i skłaników odżywczych jest bardzo niskokaloryczny oraz ma niski indeks glikemiczny. Bolognese spaghetti również w różnych częściach Włoch może mieć zupełnie inny smak. Jest to uzależnione od stosowania różnego rodzaju oliwy czy też innych odmian pomidorów.

W Bolonii do przygotowania sosu przygotowuje sie wyłącznie mieloną wołowinę. Pamiętaj, że wykonując to danie możesz nadać mu troszkę polskiego akcentu zapiekając do w piekarniku. Sprawi to, że makaron będzie miał czas, aby nasiąknąć smakiem w trakcie zapiekania. Jedno jest pewne spaghetti z mięsem mielonym i sosem nigdy się nie nudzi.