Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to pomysł na jednogarnkowe, szybkie danie na obiad. Zapiekankę ziemniaczaną można zrobić z dowolnymi składnikami, takimi jakie mamy aktualnie w lodówce.

Przepis na Zapiekankę makaronową z kurczakiem

Składniki

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 400g mięsa mielonego np. wieprzowo-wołowego
  • 200ml pasatty pomidorowej
  • 100g salsy meksykańskiej
  • 1 cebula
  • 200ml śmietany
  • 2 jajka
  • 200g tartego sera
  • sól
  • pieprz
  • szczypta oregano
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym – przepis

Ziemniaki gotować przez 10 minut. Następnie odcedzić i ostudzić.

Na patelni na oleju zeszklić cebulę, dodać mięso mielone i podsmażyć (7 minut). Doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą oregano. Dodać pasattę, salsę meksykańską i dusić jeszcze przez 5-6 minut.

Śmietanę rozmieszać z jajkami, odrobiną soli i pieprzu.

Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, na dnie ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków, trochę mięsa i posypać odrobiną sera żółtego. Czynność powtarzać do wykorzystania wszystkich składników. Ostatnią warstwą powinien być żółty ser. Następnie całość polać śmietaną z jajkami i włożyć przykryte naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 40 minut.

Zapiekankę ziemniaczaną można podać z sosem czosnkowym, albo ketchupem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.