Makaron w sosie pomidorowym to jeden z tych przepisów, które uda nam się zrobić w czasie gotowania makaronu. Jest smaczny, szybki i wykonamy go z produktów, które zawsze mamy w domu. W sezonie można to danie wykonać ze świeżych pomidorów, jednak najszybsza i najprostsza wersja to z użyciem pomidorów z puszki.
Składniki podane są na 2 porcje. W razie potrzeb można proporcjonalnie zwiększyć wszystkie składniki.
Składniki:
- 200g makaronu spaghetti lub innego dowolnego
- puszka krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka oregano
- kilka listków świeżej bazylii
- szczypta papryczki chili
- pół łyżeczki cukru
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Szybki makaron w sosie pomidorowym – przepis
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. W czasie gotowania makaronu na oliwie z oliwek usmażyć czosnek. Gdy zacznie przyjemnie pachnieć dodać pomidory, oregano, bazylię, chili, cukier i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dolać kilka łyżek wody z gotowania makaronu – to zagęści sos. Chwilkę gotować.
Obejrzyj nasze filmy:
Kiedy makaron będzie już ugotowany, wyłączyć sos pomidorowy i wymieszać z makaronem. Przełożyć na talerze i udekorować bazylią.
