Już nie raz mieliśmy ochotę z Madzią na sznycel z jajkiem sadzonym i fasolką. Akurat mieliśmy chwilę wolne czasu, więc postanowiliśmy zrealizować nasze plany…
Nasza wersja będzie przygotowana z karkówki. Każdy sznycel powinien być stosunkowo cienki i duży. Jeśli nie chcecie rozbijać mięsa w domu, poproście o przygotowanie takiego mięsa w sklepie. Dowiedziałem się ostatnio, że nazywa to się „stekowanie”. Mięso zostanie w sklepie przez specjalną maszynę rozbite, a następnie delikatnie nakłute. Spróbujecie… a tymczasem poniżej nasz przepis….
Składniki (2 porcje)
- 2 plastry karkówki (rozbite)
- mąka
- 3 jajka (jedno do panierki, dwa na jajko sadzone)
- bułka tarta
- fasolka szparagowa
- olej
Sznycel z jajkiem sadzonym i fasolką – przepis
- Rozbite mięso obtaczamy w mące wymieszanej z odrobiną soli i pieprzu, następnie maczamy w „rozbełtanym” jajko i panierujemy w bułce. Smażymy z obu stron na patelni na złoty kolor.
- Na osobną patelnię rozbijamy jajka i smażymy pod przykryciem, aż białko się zetnie. Ale nie smażcie ich za długo, aby żółtko było jeszcze płynne.
- W osolonej wodzie gotujemy fasolkę szparagową. Możemy ją podać z masełkiem z bułeczką. Pychota :)
- Na talerzach układamy usmażony sznycel, na nim kładziemy jajko sadzone, a obok fasolkę.
Smacznego!