Sznycel z jajkiem sadzonym i fasolką

Sznycel z jajkiem sadzonym i fasolką

Już nie raz mieliśmy ochotę z Madzią na sznycel z jajkiem sadzonym i fasolką. Akurat mieliśmy chwilę wolne czasu, więc postanowiliśmy zrealizować nasze plany…

Nasza wersja będzie przygotowana z karkówki. Każdy sznycel powinien być stosunkowo cienki i duży. Jeśli nie chcecie rozbijać mięsa w domu, poproście o przygotowanie takiego mięsa w sklepie. Dowiedziałem się ostatnio, że nazywa to się „stekowanie”. Mięso zostanie w sklepie przez specjalną maszynę rozbite, a następnie delikatnie nakłute. Spróbujecie… a tymczasem poniżej nasz przepis….

Składniki (2 porcje)

  • 2 plastry karkówki (rozbite)
  • mąka
  • 3 jajka (jedno do panierki, dwa na jajko sadzone)
  • bułka tarta
  • fasolka szparagowa
  • olej

Sznycel z jajkiem sadzonym i fasolką – przepis

  1. Rozbite mięso obtaczamy w mące wymieszanej z odrobiną soli i pieprzu, następnie maczamy w „rozbełtanym” jajko i panierujemy w bułce. Smażymy z obu stron na patelni na złoty kolor.
  2. Na osobną patelnię rozbijamy jajka i smażymy pod przykryciem, aż białko się zetnie. Ale nie smażcie ich za długo, aby żółtko było jeszcze płynne.
  3. W osolonej wodzie gotujemy fasolkę szparagową. Możemy ją podać z masełkiem z bułeczką. Pychota :)
  4. Na talerzach układamy usmażony sznycel, na nim kładziemy jajko sadzone, a obok fasolkę.

Smacznego!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.