
Placuszki z ricottą to jedno z naszych ulubionych śniadań. Przygotowanie jest niezwykle szybkie, a same placuszki są delikatne w smaku, bardzo lekkie i przepyszne :)
Placuszki możecie podać z owocami, syropem klonowym, albo polewą czekoladową. Z samym cukrem pudrem też będą fajnie smakować.
Nasza wersja będzie z borówkami i syropem klonowym… tak, tak będzie słodko :)
Składniki
- 140g mąki
- 100g serka ricotta
- 100g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka
- łyżka cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka miodu
- olej do smażenia
Dodatki
- owoce sezonowe
- syrop klonowy
Szybkie placuszki z ricottą na śniadanie – przepis
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy/miksujemy na jednolitą masę. Ciasto nie może być zbyt rzadkie ani zbyt gęste. Dodajcie po prostu albo odrobinę mleka albo mąki :)
- Na odrobinie oleju smażymy niewielkie placuszki na złoto – rumiany kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku.
- Placuszki układamy w piramidkę, polewamy syropem klonowym i posypujemy owocami.
Smacznego!
Cukier w przepisie jest tu zbędny! miód w zupełności wystarczy. Placki pierwsza klasa.
Cukier w przepisie jest tu zbędny! ,miód w zupełności wystarczy. Placki pierwsza klasa.
Takie jedzonko musi być smaczne. Muszę takich spróbować, bo jeszcze okazji nie było.
I bardzo szybkie w przygotowaniu :)
Daj znać czy się udały :)