Szybkie placuszki z ricottą na śniadanie

Szybkie placuszki z ricottą na śniadanie

Placuszki z ricottą to jedno z naszych ulubionych śniadań. Przygotowanie jest niezwykle szybkie, a same placuszki są delikatne w smaku, bardzo lekkie i przepyszne :)

Placuszki możecie podać z owocami, syropem klonowym, albo polewą czekoladową. Z samym cukrem pudrem też będą fajnie smakować.

Nasza wersja będzie z borówkami i syropem klonowym… tak, tak będzie słodko :)

Składniki

  • 140g mąki
  • 100g serka ricotta
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka miodu
  • olej do smażenia

Dodatki

  • owoce sezonowe
  • syrop klonowy

Szybkie placuszki z ricottą na śniadanie – przepis

  1. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy/miksujemy na jednolitą masę. Ciasto nie może być zbyt rzadkie ani zbyt gęste. Dodajcie po prostu albo odrobinę mleka albo mąki :)
  2. Na odrobinie oleju smażymy niewielkie placuszki na złoto – rumiany kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku.
  3. Placuszki układamy w piramidkę, polewamy syropem klonowym i posypujemy owocami.

Smacznego!

4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.