
Świąteczne pierniczki – szybko i smacznie
Tym razem będzie gościnny wpis z przepisem Basi na świąteczne pierniczki :) Warto przygotować chwilę wcześniej aby odpowiednio skruszały i nie były zbyt twarde.
Pierniczki najlepiej jest przechowywać w metalowych puszkach :)
Możecie przygotować je sami, a dekorację zostawić już swoim pociechom. Z całą pewnością będą miały ogromną frajdę z dekoracji. Obecnie w sklepach znajdziecie przeróżne rzeczy, które ułatwią Wam dekoracje – pisaki, słodkie gwiazdki itd.
Składniki
- 1 kg mąki
- 1 kostka margaryny Kasi
- 400 g cukru pudru
- 400 g miodu
- 2 jaja
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżki przyprawy do piernika
Świąteczne pierniczki – przepis
Suche składniki (mąka, cukier, soda, przyprawa do piernika) wymieszać w misce. Dodać margarynę i posiekać ciasto.
Wlać miód i dodać jajka. Dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto należy schłodzić w lodówce przez ok 45 minut.
Ciasto wałkować na grubość około 5 mm i wykrawać ulubione kształty.
Piec około 10 minut w temperaturze 190 stopni.
Smacznego :)