Świąteczne pierniczki – szybko i smacznie

Świąteczne pierniczki - szybko i smacznie

Tym razem będzie gościnny wpis z przepisem Basi na świąteczne pierniczki :) Warto przygotować chwilę wcześniej aby odpowiednio skruszały i nie były zbyt twarde.

Pierniczki najlepiej jest przechowywać w metalowych puszkach :)

Możecie przygotować je sami, a dekorację zostawić już swoim pociechom. Z całą pewnością będą miały ogromną frajdę z dekoracji. Obecnie w sklepach znajdziecie przeróżne rzeczy, które ułatwią Wam dekoracje – pisaki, słodkie gwiazdki itd.

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 1 kostka margaryny Kasi
  • 400 g cukru pudru
  • 400 g miodu
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki przyprawy do piernika

Świąteczne pierniczki – przepis

Suche składniki (mąka, cukier, soda, przyprawa do piernika) wymieszać w misce. Dodać margarynę i posiekać ciasto.

Wlać miód i dodać jajka. Dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto należy schłodzić w lodówce przez ok 45 minut.

Ciasto wałkować na grubość około 5 mm i wykrawać ulubione kształty.

Piec około 10 minut w temperaturze 190 stopni.

Świąteczne pierniczki - szybko i smacznie Świąteczne pierniczki - szybko i smacznie Świąteczne pierniczki - szybko i smacznie

Smacznego  :)

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.