Świąteczne pierniczki to nie tylko aromatyczne wypieki, lecz również nieodłączna część magicznej atmosfery świąt. To tradycyjne, korzenne ciasteczka, które wypełniają dom nutą cynamonu, imbiru i goździków, przywołując wspomnienia dzieciństwa i rodzinnych spotkań przy świątecznym stole.
Spis treści
Wprowadzają nas w świat wyjątkowych smaków i aromatów, budząc radosne oczekiwanie na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Wraz z zapachem ciasteczek unoszą się wspomnienia, tworząc niepowtarzalny klimat tego magicznego okresu. Wprowadźmy się zatem w świat świątecznych pierniczków, gdzie tradycja spotyka się z kulinarną twórczością, a każdy kęs to ułamek tej wyjątkowej atmosfery.
Tym razem będzie gościnny wpis z przepisem Basi na świąteczne pierniczki :) Warto przygotować chwilę wcześniej aby odpowiednio skruszały i nie były zbyt twarde.
Obejrzyj nasze filmy:
Pierniczki najlepiej jest przechowywać w metalowych puszkach :)
Możecie przygotować je sami, a dekorację zostawić już swoim pociechom. Z całą pewnością będą miały ogromną frajdę z dekoracji. Obecnie w sklepach znajdziecie przeróżne rzeczy, które ułatwią Wam dekoracje – pisaki, słodkie gwiazdki itd.
Świąteczne pierniczki składniki
- 1 kg mąki
- 1 kostka margaryny Kasi
- 400 g cukru pudru
- 400 g miodu
- 2 jaja
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżki przyprawy do piernika
Świąteczne pierniczki przepis
Suche składniki (mąka, cukier, soda, przyprawa do piernika) wymieszać w misce. Dodać margarynę i posiekać ciasto. Musimy pamiętać, że margaryna powinna być wyjęta z lodówki.
Wlać miód i dodać jajka. Dokładnie wyrobić ciasto. Staramy się wyrobić ciasto w miarę szybko, aby zbytnio nie nabrało ciepła pochodzącego z rąk. Ciasto należy schłodzić w lodówce przez ok 45 minut.
Ciasto wałkować na grubość około 5 mm i wykrawać ulubione kształty.
Piec około 10 minut w temperaturze 190 stopni.
Po upieczeniu pierniczków możemy oddać się ogromnej przyjemności ich dekorowania. To jest chyba jeden z ciekawszych momentów, bo możemy puścić wtedy wodze fantazji i popisać się swoją kreatywnością. To jest również ten moment, kiedy dzieci mają największą frajdę z przygotowania tych słodkości.
Możemy przygotować domowy lukier i zabarwić go barwnikiem spożywczym, albo w sklepach są również dostępne kolorowe mazaki, którymi również udekorujemy pierniczki.
Smacznego :)
Dzieci zobaczyły zdjęcie i trzeba było robić. Super przepis!
Zrobione, udały się. Przepis ok.
Zrobiłam w weekend i pierniczki wyszły wyśmienite. Przepis sprawdzony.