Spaghetti po polsku z mięsem mielonym to przepis wywodzący się z klasycznego spaghetti Bolognese. Polska wersja tego przepisu zawiera znacznie więcej mięsa niż ta tradycyjna.
Jednak trzeba spróbować również i tej wersji dania.
Spaghetti po polsku z mięsem mielonym składniki
- 500g mięsa mielonego wołowego
- 400g pomidorów krojonych w puszce
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól
- pieprz
- olej
- makaron do spaghetti
- cebula
Spaghetti po polsku z mięsem mielonym przepis
- Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
- Na patelni, na odrobinie oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę. Jak będzie szklista, dodajemy mięso mielone. Smażymy je ok. 15 minut na wolnym ogniu.
- Dodajemy pomidory z puszki, przyprawy i całość dusimy jeszcze przez ok. 5 minut.
- Na talerzach układamy makaron, a na wierzchu sos z mięsem mielonym.
Smacznego!
uwielbiam ten smak!
Ile razy można tłumaczyć?
Makaron łączy się z sosem żeby był nim ładnie pokryty przed podaniem a potem wykłada się na talerz jako całość a wszystkie składniki mają taką samą temperaturę!
Dlatego też do makaronu na spagetti nie dodaje się oliwy (w trakcie gotowania czy po) żeby ten sos się ładnie z makaronem łączył.
I nie ma tu argumentowania że to „dopuszczalne bo jest to „spagetti po polsku” bo to tylko i wyłącznie ignorancja pseudokulinarnego blogera.
To poczytaj proszę troszkę nie każdy makaron łączy się z sosem.
Jakiś przykład? Mowa tutaj o spagetti – a nie o każdym makaronie.