Spaghetti po polsku z mięsem mielonym to przepis wywodzący się z klasycznego spaghetti Bolognese. Polska wersja tego przepisu zawiera znacznie więcej mięsa niż ta tradycyjna.

Jednak trzeba spróbować również i tej wersji dania.

Spaghetti po polsku z mięsem mielonym składniki

  • 500g mięsa mielonego wołowego
  • 400g pomidorów krojonych w puszce
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • makaron do spaghetti
  • cebula

Spaghetti po polsku z mięsem mielonym przepis

  1. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
  2. Na patelni, na odrobinie oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę. Jak będzie szklista, dodajemy mięso mielone. Smażymy je ok. 15 minut na wolnym ogniu.
  3. Dodajemy pomidory z puszki, przyprawy i całość dusimy jeszcze przez ok. 5 minut.
  4. Na talerzach układamy makaron, a na wierzchu sos z mięsem mielonym.
Spaghetti po polsku z mięsem mielonym
Spaghetti po polsku z mięsem mielonym

Smacznego!

Obejrzyj nasze filmy: