Spaghetti po polsku z mięsem mielonym

Spaghetti po polsku z mięsem mielonym

Spaghetti po polsku z mięsem mielonym to przepis wywodzący się z klasycznego spaghetti Bolognese. Polska wersja tego przepisu zawiera znacznie więcej mięsa niż ta tradycyjna.

Jednak trzeba spróbować również i tej wersji dania.

Składniki

  • 500g mięsa mielonego wołowego
  • 400g pomidorów krojonych w puszce
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • makaron do spaghetti
  • cebula

Spaghetti po polsku z mięsem mielonym – przepis

  1. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
  2. Na patelni, na odrobinie oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę. Jak będzie szklista, dodajemy mięso mielone. Smażymy je ok. 15 minut na wolnym ogniu.
  3. Dodajemy pomidory z puszki, przyprawy i całość dusimy jeszcze przez ok. 5 minut.
  4. Na talerzach układamy makaron, a na wierzchu sos z mięsem mielonym.

Smacznego!

Obejrzyj również wideo:

3 Comments

  1. Ile razy można tłumaczyć?
    Makaron łączy się z sosem żeby był nim ładnie pokryty przed podaniem a potem wykłada się na talerz jako całość a wszystkie składniki mają taką samą temperaturę!
    Dlatego też do makaronu na spagetti nie dodaje się oliwy (w trakcie gotowania czy po) żeby ten sos się ładnie z makaronem łączył.

    I nie ma tu argumentowania że to „dopuszczalne bo jest to „spagetti po polsku” bo to tylko i wyłącznie ignorancja pseudokulinarnego blogera.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.