Sernik na zimno Cioci Ewy :)
Desery

Sernik na zimno Cioci Ewy :)

Sernik na zimno ze świeżymi owocami to doskonały deser na upalne dni. Na przygotowanie go potrzebujemy co prawda trochę czasu, ale już efekty będą nieporównywalnie większe.

Oprócz tego, że doskonale wygląda (możecie zobaczyć na zdjęciu) to też doskonale smakuje.

Sernik na zimno – składniki

  • 4 jajka
  • żelatyna (ok. 3 łyżek)
  • masło (masło roślinne)
  • cukier (1 i 1/2 szklanka)
  • serek waniliowy 800g
  • łyżka kawy
  • 2-3 łyżki kakao
  • rodzynki, orzechy
  • galaretka
  • świeże owoce
  • rodzynki

Sernik na zimno – przepis

  1. Przygotowanie sernika zaczynamy roztarcia w makutrze masła, masło powinniśmy wyjąć odpowiednio wcześnie aby było w temperaturze pokojowej.
  2. W drugim naczyniu ucieramy 4 żółtka z 1 i 1/2 szklanki cukru.
  3. Łączymy roztarte masło z żółtkami i cukrem i całość mieszamy.
  4. Dodajemy do tak przygotowanej masy serek waniliowy (800 gramów). Polecam serki waniliowe po 400 g dostępne w Biedronce :)
  5. W oddzielnej misce ubijamy 4 białka.
  6. Dodajemy wcześniej przygotowaną żelatynę (3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w ok. 1/2 szklance wody), ubite białka i całość mieszamy „lekką ręką”.
  7. Połowę masy przekładamy do tortownicy i posypujemy po wierzchu namoczonymi wcześniej rodzynkami i ewentualnie orzechami.
  8. Do pozostałej części masy dodajmy kakao i całość mieszamy.
  9. W dwóch łyżkach gorącej wody rozpuszczamy czubatą łyżkę kawy i dodajemy do ciasta.
  10. Wykładamy pozostałą część masy do tortownicy i wygładzamy wierzch.
  11. Sernik możemy udekorować świeżymi owocami np. malinami i brzoskwiniami, nektarynką.
  12. Całość polewamy przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dobrze aby miała kontrastowy kolor np. zielony, żółty.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.