Sałatka warstwowa z tuńczykiem jest bardzo pożywna, ślicznie wygląda, a co najważniejsze pysznie smakuje. Przepis na sałatkę jest niezwykle prosty, a poza tym przygotowanie nie zajmie nam zbyt wiele czasu :)

Sałatka warstwowa z tuńczykiem – składniki:

  • 1 torebka ryżu
  • 200g sera żółtego
  • 2 puszki tuńczyka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 4-5 łyżek majonezu
  • 4 jajka
  • 1 puszka kukurydzy

Sałatka warstwowa z tuńczykiem – przepis:

  1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu, a następnie odstawiamy do przestygnięcia.
  2. Jajka gotujemy na twardo, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu jajka kroimy w kosteczkę.
  3. Tuńczyka, kukurydzę odsączamy z zalewy.
  4. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy.
  5. Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach.
  6. Wszystkie przygotowane składniki układamy warstwami (licząc od najniższej warstwy):
  • ryż
  • warstwa majonezu
  • tuńczyk
  • kukurydza
  • jajka
  • ser żółty
  • szczypiorek

Tym razem przygotowałem sałatkę w wersji łagodnej, ale aby podkreślić jej smak, możemy dodać do niej drobno pokrojoną cebulkę np. czerwoną, albo do majonezu dodać przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku.

Sałatka jest pyszna i doskonale nadaje się na każdą okoliczność. Jeśli zrezygnujemy z dodatku czosnku i cebulki to sprawdzi się idealne jako drugie śniadanie do pracy :)

Smacznego!

Sałatka warstwowa z tuńczykiem