Sałatka warstwowa z tuńczykiem jest bardzo pożywna, ślicznie wygląda, a co najważniejsze pysznie smakuje. Przepis na sałatkę jest niezwykle prosty, a poza tym przygotowanie nie zajmie nam zbyt wiele czasu :)
Sałatka warstwowa z tuńczykiem – składniki:
- 1 torebka ryżu
- 200g sera żółtego
- 2 puszki tuńczyka
- 1 pęczek szczypiorku
- 4-5 łyżek majonezu
- 4 jajka
- 1 puszka kukurydzy
Sałatka warstwowa z tuńczykiem – przepis:
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu, a następnie odstawiamy do przestygnięcia.
- Jajka gotujemy na twardo, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu jajka kroimy w kosteczkę.
- Tuńczyka, kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Szczypiorek myjemy i drobno siekamy.
- Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach.
- Wszystkie przygotowane składniki układamy warstwami (licząc od najniższej warstwy):
- ryż
- warstwa majonezu
- tuńczyk
- kukurydza
- jajka
- ser żółty
- szczypiorek
Tym razem przygotowałem sałatkę w wersji łagodnej, ale aby podkreślić jej smak, możemy dodać do niej drobno pokrojoną cebulkę np. czerwoną, albo do majonezu dodać przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku.
Sałatka jest pyszna i doskonale nadaje się na każdą okoliczność. Jeśli zrezygnujemy z dodatku czosnku i cebulki to sprawdzi się idealne jako drugie śniadanie do pracy :)
Obejrzyj nasze filmy:
Smacznego!
Excellent article. I definitely love this website. Continue the good work!