Pieczona łopatka z warzywami
Mięsa

Pieczona łopatka z warzywami

Już niejednokrotnie zastanawialiśmy się co mamy przygotować na obiad, albo jaką wędlinę położyć na kanapki. Moim zdaniem najlepszym wyjściem będzie pieczona łopatka z warzywami.

Mógłbym jeść taką łopatkę bez końca, jest pyszna…. – dziękuję Kochanie :)

Łopatka z warzywami – składniki:

  • 1,5 kg łopatka
  • 500g pieczarek
  • 2 duże marchewki
  • 1 por
  • sól
  • pieprz

Łopatka z warzywami – podstawowe zasady pieczenia:

  • mięso powinno być świeże (nie kupujemy mrożonego)
  • pieczemy w rękawie do pieczenia – mięso będzie soczyste i zachowa wszystkie walory smakowe
  • po upieczeniu odstawiamy mięso, aby odpoczęło na 15 minut

Pieczona łopatka z warzywami – przepis:

  1. Łopatkę myjemy i nacieramy przyprawami (w naszym wypadku była to tylko sól i pieprz)
  2. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki.
  3. Marchewkę obieramy i kroimy w grubsze plasterki.
  4. Pora obieramy z pierwszych liści i kroimy w plasterki.
  5. Łopatkę wkładamy razem z warzywami do rękawa do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 1,5 godziny. Pieczemy je w temperaturze 180 st. C, aż do miękkości.
  6. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw, tak aby mięso się delikatnie przypiekło.

Smacznego!

Pieczona łopatka z warzywami

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.