Już niejednokrotnie zastanawialiśmy się co mamy przygotować na obiad, albo jaką wędlinę położyć na kanapki. Moim zdaniem najlepszym wyjściem będzie pieczona łopatka z warzywami.
Mógłbym jeść taką łopatkę bez końca, jest pyszna…. – dziękuję Kochanie :)
Łopatka z warzywami – składniki:
- 1,5 kg łopatka
- 500g pieczarek
- 2 duże marchewki
- 1 por
- sól
- pieprz
Łopatka z warzywami – podstawowe zasady pieczenia:
- mięso powinno być świeże (nie kupujemy mrożonego)
- pieczemy w rękawie do pieczenia – mięso będzie soczyste i zachowa wszystkie walory smakowe
- po upieczeniu odstawiamy mięso, aby odpoczęło na 15 minut
Pieczona łopatka z warzywami – przepis:
- Łopatkę myjemy i nacieramy przyprawami (w naszym wypadku była to tylko sól i pieprz)
- Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki.
- Marchewkę obieramy i kroimy w grubsze plasterki.
- Pora obieramy z pierwszych liści i kroimy w plasterki.
- Łopatkę wkładamy razem z warzywami do rękawa do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 1,5 godziny. Pieczemy je w temperaturze 180 st. C, aż do miękkości.
- Na 10 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw, tak aby mięso się delikatnie przypiekło.
Smacznego!
Najlepiej smakuje na świeżym pieczywie.
Wygląda smakowicie:)