Tytuł jest niezwykle przewrotny, bo jeszcze nie spotkałem się z risotto z parówkami… ale dlaczego nie przygotować w ten sposób tego dania.
Oczywiście prawdziwe risotto przygotowuje się w zupełnie inny sposób, ale to mój pomysł na obiad i będzie tak, a nie inaczej :)
Risotto z parówkami – składniki:
- 4-5 parówek
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1-2 duże pomidory
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- 1 torebka ryżu
- olej do smażenia
Risotto z parówkami – przepis:
- Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
- Parówki kroimy w grube plasterki, cebulę w drobną kosteczkę. Parówki i cebulę podsmażamy na patelni.
- Paprykę kroimy w dużą kostkę i dodajemy do parówek, całość podsmażamy aż papryka delikatnie zmięknie.
- Dodajemy pokrojone pomidory, fasolę, koncentrat pomidorowy i całość razem dusimy przez kilka minut. W między czasie doprawiamy solą i pieprzem.
- Na patelnię dodajemy ugotowany ryż, mieszamy i dosłownie przez 2-3 minuty wszystko razem dusimy.
- Risotto z parówkami wykładamy na talerz i jeśli lubimy posypujemy odrobiną parmezanu.
Smacznego!