Tort chałwowy to chyba jeden z najsmaczniejszych tortów jakie udało się przygotować. Puszyste biszkopty nasączone kawą i przełożone masą chałwową. Wbrew pozorom jest to bardzo delikatny tort.

Chyba najważniejszym elementem w przygotowaniu tortu jest biszkopt :) Trzeba mieć nadzieję, że podczas pieczenia nam nie opadnie i będziemy mogli zrobić tort składający się z kilku warstw.

Składniki

Biszkopt:

  • 8 jajek
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 150 g orzechów laskowych
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa chałwowa

Obejrzyj nasze filmy:

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 torebka śnieżki
  • 200 g chałwy
  • 3 łyżeczki żelatyny

Dekoracja

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • kilka orzechów orzechów laskowych
  • kilka łyżek masy chałwowej

Poncz do nasączania

  • 2/3 mocnej kawy
  • 3 łyżki spirytusu

Biszkopt – przepis:

  1. Oddzielmy żółtka od białek. Najlepiej wyjmijcie chwilę przed przygotowaniem biszkoptu jajka z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.
  2. Orzechy rozdrabniamy np. w blenderze. Mieszamy je z bułką tartą i proszkiem do pieczenia.
  3. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na gładką masę. Następnie mieszamy ją z przygotowanymi wcześniej orzechami z bułką tartą.
  4. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z pozostały składnikami.
  5. Ciasto przekładamy do tortownicy (najlepiej o średnicy 21 cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i bokami wysmarowanymi masłem i obsypanymi bułką tartą.
  6. Biszkopt pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 st. C. Pamiętajcie aby ciasto wkładać do nagrzanego już piekarnika.
  7. Po upieczeniu zostawiamy go jeszcze chwilę w piekarniku i wyciągamy do ostygnięcia.
  8. Biszkopt kroimy na 3 blaty.

Masa chałwowa – przepis:

  1. Chałwę rozgniatamy widelcem, dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia się składników.
  2. Śmietanę ubijamy razem ze śnieżką i łączymy z masą chałwową.
  3. W odrobinie wodny (kilka łyżek) rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do naszej masy. Całość mieszamy.
  4. Masę dzielimy na dwie części i odrobinę zostawiamy do dekoracji.

Tort chałwowy – przygotowanie, dekoracja – przepis:

  1. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy 1/3 ponczu (przygotowanym z kawy i spirytusu). Następnie układamy jedną część masy chałwowej i przykrywamy kolejnym blatem. Drugi blat również nasączamy ponczem i układamy na nim drugą część masy. Układamy na tym ostatni blat biszkoptu, który również nasączamy ponczem.
  2. Czekoladę roztapiamy nad gorącą parą i smarujemy wierzch tortu.
  3. Jak czekolada zastygnie dekorujemy go pozostałą częścią masy chałwowej np. tworząc różyczki ze szprycy. Możemy również ułożyć na wierzchu pozostałe orzechy.
  4. Jeśli zostało nam odrobinę masy możemy posmarować nią boki tortu.

Smacznego!

Zapraszam również do zapoznania się z innymi przepisami na torty: