Tort chałwowy to chyba jeden z najsmaczniejszych tortów jakie udało się przygotować. Puszyste biszkopty nasączone kawą i przełożone masą chałwową. Wbrew pozorom jest to bardzo delikatny tort.
Chyba najważniejszym elementem w przygotowaniu tortu jest biszkopt :) Trzeba mieć nadzieję, że podczas pieczenia nam nie opadnie i będziemy mogli zrobić tort składający się z kilku warstw.
Składniki
Biszkopt:
- 8 jajek
- 3 łyżki bułki tartej
- 150 g orzechów laskowych
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa chałwowa
Obejrzyj nasze filmy:
- 500 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 torebka śnieżki
- 200 g chałwy
- 3 łyżeczki żelatyny
Dekoracja
- 200 g gorzkiej czekolady
- kilka orzechów orzechów laskowych
- kilka łyżek masy chałwowej
Poncz do nasączania
- 2/3 mocnej kawy
- 3 łyżki spirytusu
Biszkopt – przepis:
- Oddzielmy żółtka od białek. Najlepiej wyjmijcie chwilę przed przygotowaniem biszkoptu jajka z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.
- Orzechy rozdrabniamy np. w blenderze. Mieszamy je z bułką tartą i proszkiem do pieczenia.
- Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na gładką masę. Następnie mieszamy ją z przygotowanymi wcześniej orzechami z bułką tartą.
- Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z pozostały składnikami.
- Ciasto przekładamy do tortownicy (najlepiej o średnicy 21 cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i bokami wysmarowanymi masłem i obsypanymi bułką tartą.
- Biszkopt pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 st. C. Pamiętajcie aby ciasto wkładać do nagrzanego już piekarnika.
- Po upieczeniu zostawiamy go jeszcze chwilę w piekarniku i wyciągamy do ostygnięcia.
- Biszkopt kroimy na 3 blaty.
Masa chałwowa – przepis:
- Chałwę rozgniatamy widelcem, dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia się składników.
- Śmietanę ubijamy razem ze śnieżką i łączymy z masą chałwową.
- W odrobinie wodny (kilka łyżek) rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do naszej masy. Całość mieszamy.
- Masę dzielimy na dwie części i odrobinę zostawiamy do dekoracji.
Tort chałwowy – przygotowanie, dekoracja – przepis:
- Pierwszy blat biszkoptu nasączamy 1/3 ponczu (przygotowanym z kawy i spirytusu). Następnie układamy jedną część masy chałwowej i przykrywamy kolejnym blatem. Drugi blat również nasączamy ponczem i układamy na nim drugą część masy. Układamy na tym ostatni blat biszkoptu, który również nasączamy ponczem.
- Czekoladę roztapiamy nad gorącą parą i smarujemy wierzch tortu.
- Jak czekolada zastygnie dekorujemy go pozostałą częścią masy chałwowej np. tworząc różyczki ze szprycy. Możemy również ułożyć na wierzchu pozostałe orzechy.
- Jeśli zostało nam odrobinę masy możemy posmarować nią boki tortu.
Smacznego!
Zapraszam również do zapoznania się z innymi przepisami na torty:
Bardzo ładny i pewnie bardzo smaczny. Ile czasu się go przygotowuje?