Mini szarlotki to idealny pomysł na przekąskę do pracy, czy spotkanie ze znajomymi. Przepis jest banalnie prosty, a jego wykonanie nie zajmuje zbyt dużo czasu.

Dodatkowo mogą cieszyć oko swoim pięknym i uroczym wyglądem!

Składniki na ciasto:

  • 300 gram mąki
  • jajko
  • około 50 gram cukru
  • 250 gram masła
  • około 10 gram cukru wanilinowego

Składniki na mus:

  • 750 gram kwaśnych jabłek
  • cynamon i cukier według uznania

Jak przygotować domowe mini szarlotki?

Sposób przygotowania mini szarlotek jest banalnie prosty! Najpierw należy zabrać się za kruche ciasto, w dużej misce umieszczamy przesianą mąkę, cukier, jajko, posiekane masło i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą ugniatamy do uzyskania jednolitej masy, która nie przykleja się do rąk. Gotową masę zawijamy w folię i wsadzamy do lodówki na minimum 30 minut – najlepiej godzinę.

Obejrzyj nasze filmy:

W międzyczasie musimy przygotować mus jabłkowy. Obrane i pokrojone jabłka wrzucamy do garnka z cukrem i cynamonem, delikatnie dusimy do czasu aż będą miękkie, następnie całość blendujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

Sprawdź przepis na: Pyszna szarlotka z orzechami :)

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C a w czasie gdy będzie nabierał temperatury musimy podzielić ciasto na połowę. Pierwszą z niej wykładamy na spód foremek, które pasują na małe tarty/babeczki, przykrywamy musem i kładziemy kolejną warstwę ciasta. Całość pieczemy około 20 minut.

Ciasto na górze najlepiej prezentuje się w formie pasków, tak jak w prawdziwym amerykańskim apple pie.

Pyszne i proste mini szarlotki
Pyszne i proste mini szarlotki

Smacznego!