Mini szarlotki to idealny pomysł na przekąskę do pracy, czy spotkanie ze znajomymi. Przepis jest banalnie prosty, a jego wykonanie nie zajmuje zbyt dużo czasu.
Dodatkowo mogą cieszyć oko swoim pięknym i uroczym wyglądem!
Składniki na ciasto:
- 300 gram mąki
- jajko
- około 50 gram cukru
- 250 gram masła
- około 10 gram cukru wanilinowego
Składniki na mus:
- 750 gram kwaśnych jabłek
- cynamon i cukier według uznania
Jak przygotować domowe mini szarlotki?
Sposób przygotowania mini szarlotek jest banalnie prosty! Najpierw należy zabrać się za kruche ciasto, w dużej misce umieszczamy przesianą mąkę, cukier, jajko, posiekane masło i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą ugniatamy do uzyskania jednolitej masy, która nie przykleja się do rąk. Gotową masę zawijamy w folię i wsadzamy do lodówki na minimum 30 minut – najlepiej godzinę.
Obejrzyj nasze filmy:
W międzyczasie musimy przygotować mus jabłkowy. Obrane i pokrojone jabłka wrzucamy do garnka z cukrem i cynamonem, delikatnie dusimy do czasu aż będą miękkie, następnie całość blendujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Sprawdź przepis na: Pyszna szarlotka z orzechami :)
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C a w czasie gdy będzie nabierał temperatury musimy podzielić ciasto na połowę. Pierwszą z niej wykładamy na spód foremek, które pasują na małe tarty/babeczki, przykrywamy musem i kładziemy kolejną warstwę ciasta. Całość pieczemy około 20 minut.
Ciasto na górze najlepiej prezentuje się w formie pasków, tak jak w prawdziwym amerykańskim apple pie.
Smacznego!
Fajnie by było żeby poza samym przepisem podane było ile np. takich mini szarlotek wyjdzie z podanej ilości składników oraz np. jaka jest kalorycznośc takiego dania.