Talerz włoskich wędlin
Przystawki, przekąski, sosy

Talerz włoskich wędlin

Dziś propozycja błyskawicznej przekąski, jaką możecie przygotować na wieczorne spotkanie ze znajomymi. Nie wymaga ona od nas gotowania, a jedynie wyjęcia i ułożenia produktów na ładnym talerzu, albo drewnianej desce.

Moja przystawka może do końca nie będzie typowo włoską, bo skorzystam również z francuskich dobrych, pleśniowych serów.

Na moim talerzu znajduje się:

  • Prosciutto crudo
  • Czarne oliwki
  • Pasta z oliwek
  • Ser camembert
  • Winogrona
  • Salame
  • Żurawina

A poniżej krótka charakterystyka kilku z nich:

Prosciutto crudo

Prosciutto crudo to jest surowa, podsuszana szynka wieprzowa. Jest to typowy włoski przysmak. Ma ona charakterystyczny smak, który trudno pomylić z innym smakiem. Wielkie wieprzowe udźce są podsuszane przez ok. 12-14 miesięcy. Jest ona bardzo, bardzo cienko krojona przed podaniem.

Niestety jej cena do najniższej też nie należy.

Salame

Rodzajów salami we Włoszech jest sporo. Jednak najpopularniejszym jest salame Milano. Jest to wędlina pochodząca z okolic Milanu. Salami to jest produkowane z wyjątkowo chudej wieprzowiny, dzięki czemu zawdzięcza swój „wyblakły” czerwony kolor i dość ziarnistą strukturę.

 

Możecie również użyć na Waszą deskę wędlin innych przysmaków z innych części świata. Bawcie się smakami.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.