Sernik na zimno z owocami to danie uniwersalne, w dodatku dość proste do przygotowania. Smak galaretki i rodzaj owoców zależy od ciebie. Sernik na zimno z owocami można przygotować, wykorzystując do tego brzoskwinie, truskawki, maliny lub jagody.
Jak przygotować sernik na zimno z owocami?
Mój sernik na zimno z owocami przygotowuję klasycznie z sera z wiaderka. Sernik z serka z wiaderka jest delikatny w smaku i bardzo wilgotny. Możecie zastąpić żelatynę odrobiną galaretki, albo budyniem waniliowym.
Sernik na zimno z owocami to letnia klasyka. Uwielbiam go przygotowywać późną wiosną i latem, kiedy możemy kupić sezonowe owoce. Sernik na zimno z galaretką i owocami możemy przygotować także poza sezonem. Oczywiście nie dostaniemy wtedy świeżych truskawek, malin, ale możemy wykorzystać chociażby brzoskwinie z puszki.
Obejrzyj nasze filmy:
To jaką galaretkę wybierzecie to wszystko zależy od użytych owoców. Jeśli macie słodkie truskawki to będą idealnie kontrastowały z delikatnie kwaskowatą galaretką agrestową.
Inne przepisy na ciasta
Sernik na zimno z owocami to moja propozycja na letnie orzeźwiające ciasto, jednak na blogu kulinarnym znajdziesz takie przepisy jak: ciasto 3 Bit. Jest to ciasto, które nie wymaga pieczenia i bardzo szybko można je przygotować. Jednak jest i klasyczna wersja sernika. Pyszny sernik na kruchym spodzie.
Sernik na zimno składniki
- 1 kg sera z wiaderka
- 1/4 l schłodzonej śmietanki kremówki (36%)
- 4 duże łyżki cukru waniliowego
- 2,5 łyżki żelatyny
- 1 opakowanie galaretki owocowej
- owoce do udekorowania ciasta
- 1 opakowanie krakersów lub biszkoptów
Sernik na zimno z owocami przepis
Wyjmij z lodówki śmietanę kremówkę (powinna się chłodzić w lodówce co najmniej 3 godziny), ubij ją na sztywno. Dodaj ser z wiaderka, wymieszaj. Zagotuj wodę i wypełnij nią połowę szklanki. Wrzuć do wody cukier i żelatynę. Wymieszaj. Zaczekaj aż przestygnie.
Przestudzoną żelatynę dodaj do masy serowej. Przygotuj okrągłą formę do ciasta, tzw. tortownicę. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
Wyłóż spód tortownicy biszkoptami lub krakersami. Zalej krakersy masą serową. Wstaw ciasto do lodówki na minimum 2 godziny. Jest to konieczne do tego, by stężało.
Przygotuj galaretkę według przepisu, odstaw by lekko przestygła.
Wyjmij ciastko z lodówki, ułóż na jego powierzchni wybrane owoce i zalej galaretką. Wstaw ciasto do lodówki.
Gotowe!