Sernik na zimno z owocami
Desery

Sernik na zimno z owocami

Sernik na zimno to danie uniwersalne, w dodatku dość proste do przygotowania. Smak galaretki i rodzaj owoców zależy od ciebie. Sernik można przygotować, wykorzystując do tego brzoskwinie, truskawki, maliny lub jagody.

Przed przystąpieniem do dzieła sprawdź, czy masz tortownicę i papier do pieczenia.

Sprawdź przepis na: Tradycyjny sernik na kruchym spodzie

Składniki

  • 1/2 l waniliowego serka homogenizowanego
  • 1/4 l schłodzonej śmietanki kremówki (36%)
  • 4 duże łyżki cukru waniliowego
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 1 opakowanie galaretki owocowej
  • owoce do udekorowania ciasta
  • 1 opakowanie krakersów lub biszkoptów

Sernik na zimno z owocami – przepis

Wyjmij z lodówki śmietanę kremówkę (powinna się chłodzić w lodówce co najmniej 3 godziny), ubij ją na sztywno. Dodaj serek homogenizowany, wymieszaj. Zagotuj wodę i wypełnij nią połowę szklanki. Wrzuć do wody cukier i żelatynę. Wymieszaj. Zaczekaj aż przestygnie.

Przestudzoną żelatynę dodaj do masy serowej. Przygotuj okrągłą formę do ciasta, tzw. tortownicę. Wyłóż ją papierem do pieczenia.

Wyłóż spód tortownicy biszkoptami lub krakersami. Zalej krakersy masą serową. Wstaw ciasto do lodówki na minimum 2 godziny. Jest to konieczne do tego, by stężało.

Przygotuj galaretkę według przepisu, odstaw by lekko przestygła.

Wyjmij ciastko z lodówki, ułóż na jego powierzchni wybrane owoce i zalej galaretką. Wstaw ciasto do lodówki.

Sernik na zimno z owocami
Sernik na zimno z owocami

Gotowe!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.