Takich pączków nie znajdziecie chyba w żadnym sklepie, pyszne pączki z makiem, które każdy z Was powinien spróbować :) Niestety ich przygotowanie w cale nie jest takie proste, bo wymaga od nas sporo czasu i siły w wyrabianiu ciasta.
Pączki z makiem to przysmak, któremu wiele osób po prostu nie może się oprzeć. Niezależnie od tego, czy szukasz szybkiej przekąski, czy słodkiego poczęstunku, pączki z makiem mają coś dla każdego. Nie dość, że są niesamowicie smaczne, to jeszcze zaskakująco proste w przygotowaniu!
Na moim blogu kulinarnym znajdziesz również wiele innych klasycznych pomysłów na desery. Wśród nich są faworki w wersji dla osób, które nie chorują na celiakię, ale mamy również bezglutenowe pączki z różą. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Obejrzyj nasze filmy:
Przeczytajcie przepis do końca, bo podaję w nim kilka ciekawych wskazówek i porad, jak przygotować ten pyszny deser.
Pączki z makiem składniki:
- 100g masła
- 1 kg mąki pszennej
- 150g cukru
- 100g drożdży
- 8 żółtek
- 1 op. cukru waniliowego
- 1/2 l mleka
- 100ml spirytusu
- 1 puszka maku
- sól
- olej do smażenia
- 1 kostka smalcu
- cukier puder
Pączki z makiem przepis:
Przygotowujemy zaczyn – drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy cukier i mieszamy z 200g mąki i połową szklanki mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeśli macie w domu problem z ciepłym miejscem to możecie nagrzać piekarnik do 35 st. C i tam wstawić ciasto.
Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, a następnie dodajemy mąkę, rozczyn, mleko i sól i spirytus. Całość dokładnie wyrabiamy i dodajemy roztopione masło. Dalej wyrabiamy, a następnie przekładamy do miski podsypanej mąką do wyrośnięcia. Odstawiamy na ok. 45 minut.
Ponownie wyrabiamy ciasto.
Formujemy małe płaskie krążki, na które nakładamy trochę maku i tworzymy kuleczkę przypominającą pączka. Odkładamy na blat i przykrywamy ścierką do wyrośnięcia. Tak przygotowane pączki powinny jeszcze wyrastać przez około 45 minut.
Pączki smażymy na rozgrzanym oleju i smalcu. Pączki smażymy w temperaturze 175 st. C. Wyższa temperatura sprawi, że pączki się nie usmażą w środku tylko z zewnątrz. Smażymy je aż będą rumiane z każdej strony. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Polecamy również inne przepisy na pyszne desery w sam raz na karnawał:
Wyglądają pysznie.