Pączki z makiem

Pączki z makiem

Takich pączków nie znajdziecie chyba w żadnym sklepie, pyszne pączki z makiem, które każdy z Was powinien spróbować :) Niestety ich przygotowanie w cale nie jest takie proste, bo wymaga od nas sporo czasu i siły w wyrabianiu ciasta.

Jednak pączki są pyszne :)

Pączki z makiem – składniki:

  • 100g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 150g cukru
  • 100g drożdży
  • 8 żółtek
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1/2 l mleka
  • 100ml spirytusu
  • 1 puszka maku
  • sól
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Pączki z makiem – przepis:

  1. Przygotowujemy rozczyn – drożdże mieszamy z łyżką cukru, 200g mąki i połową szklanki mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, a następnie dodajemy mąkę, rozczyn, mleko i sól i spirytus. Całość dokładnie wyrabiamy i dodajemy roztopione masło. Dalej wyrabiamy, a następnie przekładamy do miski podsypanej mąką do wyrośnięcia. Odstawiamy na ok. 45 minut.
    Ponownie wyrabiamy ciasto.
  3. Formujemy małe płaskie krążki, na które nakładamy trochę maku i tworzymy kuleczkę przypominającą pączka. Odkładamy na blat i przykrywamy ścierką do wyrośnięcia.
  4. Pączki smażymy na rozgrzanym oleju aż będą rumiane z każdej strony. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Polecamy również inne przepisy na pyszne desery w sam raz na karnawał:

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.