Takich pączków nie znajdziecie chyba w żadnym sklepie, pyszne pączki z makiem, które każdy z Was powinien spróbować :) Niestety ich przygotowanie w cale nie jest takie proste, bo wymaga od nas sporo czasu i siły w wyrabianiu ciasta.

Pączki z makiem to przysmak, któremu wiele osób po prostu nie może się oprzeć. Niezależnie od tego, czy szukasz szybkiej przekąski, czy słodkiego poczęstunku, pączki z makiem mają coś dla każdego. Nie dość, że są niesamowicie smaczne, to jeszcze zaskakująco proste w przygotowaniu!

Na moim blogu kulinarnym znajdziesz również wiele innych klasycznych pomysłów na desery. Wśród nich są faworki w wersji dla osób, które nie chorują na celiakię, ale mamy również bezglutenowe pączki z różą. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Obejrzyj nasze filmy:

Przeczytajcie przepis do końca, bo podaję w nim kilka ciekawych wskazówek i porad, jak przygotować ten pyszny deser.

Pączki z makiem składniki:

  • 100g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 150g cukru
  • 100g drożdży
  • 8 żółtek
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1/2 l mleka
  • 100ml spirytusu
  • 1 puszka maku
  • sól
  • olej do smażenia
  • 1 kostka smalcu
  • cukier puder

Pączki z makiem przepis:

Przygotowujemy zaczyn – drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy cukier i mieszamy z 200g mąki i połową szklanki mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeśli macie w domu problem z ciepłym miejscem to możecie nagrzać piekarnik do 35 st. C i tam wstawić ciasto.

Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, a następnie dodajemy mąkę, rozczyn, mleko i sól i spirytus. Całość dokładnie wyrabiamy i dodajemy roztopione masło. Dalej wyrabiamy, a następnie przekładamy do miski podsypanej mąką do wyrośnięcia. Odstawiamy na ok. 45 minut.
Ponownie wyrabiamy ciasto.

Formujemy małe płaskie krążki, na które nakładamy trochę maku i tworzymy kuleczkę przypominającą pączka. Odkładamy na blat i przykrywamy ścierką do wyrośnięcia. Tak przygotowane pączki powinny jeszcze wyrastać przez około 45 minut.

Pączki smażymy na rozgrzanym oleju i smalcu. Pączki smażymy w temperaturze 175 st. C. Wyższa temperatura sprawi, że pączki się nie usmażą w środku tylko z zewnątrz. Smażymy je aż będą rumiane z każdej strony. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Polecamy również inne przepisy na pyszne desery w sam raz na karnawał:

Pączki z makiem
Pączki z makiem