
Pączki z makiem
Takich pączków nie znajdziecie chyba w żadnym sklepie, pyszne pączki z makiem, które każdy z Was powinien spróbować :) Niestety ich przygotowanie w cale nie jest takie proste, bo wymaga od nas sporo czasu i siły w wyrabianiu ciasta.
Jednak pączki są pyszne :)
Pączki z makiem – składniki:
- 100g masła
- 1 kg mąki pszennej
- 150g cukru
- 100g drożdży
- 8 żółtek
- 1 op. cukru waniliowego
- 1/2 l mleka
- 100ml spirytusu
- 1 puszka maku
- sól
- olej do smażenia
- cukier puder
Pączki z makiem – przepis:
- Przygotowujemy rozczyn – drożdże mieszamy z łyżką cukru, 200g mąki i połową szklanki mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, a następnie dodajemy mąkę, rozczyn, mleko i sól i spirytus. Całość dokładnie wyrabiamy i dodajemy roztopione masło. Dalej wyrabiamy, a następnie przekładamy do miski podsypanej mąką do wyrośnięcia. Odstawiamy na ok. 45 minut.
Ponownie wyrabiamy ciasto. - Formujemy małe płaskie krążki, na które nakładamy trochę maku i tworzymy kuleczkę przypominającą pączka. Odkładamy na blat i przykrywamy ścierką do wyrośnięcia.
- Pączki smażymy na rozgrzanym oleju aż będą rumiane z każdej strony. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Polecamy również inne przepisy na pyszne desery w sam raz na karnawał:
Jeden komentarz
Janina
Wyglądają pysznie.