Piernik na kefirze

Piernik na kefirze

Wcześniej nie miałem okazji próbować piernika na kefirze, ale powiem Wam że warto przygotować w ten sposób to ciasto, bo jest delikatne w smaku, wilgotne i przede wszystkim bardzo puszyste.

Przepis nie jest zbytnio skomplikowany i z całą pewnością każdy sobie z tym poradzi. A więc zapraszam do kuchni …

Piernik z kefirem – składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 l kefiru
  • 2 łyżki oleju
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 torebka przyprawy do piernika

Piernik z kefirem – przepis:

  1. Z białek ubijamy pianę.
  2. 1 szklankę cukru podgrzewamy w rondelku, aż zrobi się karmel. Następnie dodajemy kefir i mieszamy do otrzymania jednolitej masy. Odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy przygotowaną masę karmelową oraz pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy.
  4. Przekładamy do keksówki i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 60 minut.
  5. Piernik na kefirze podajemy posypany cukrem pudrem, albo polany lukrem.

Smacznego!

I nie zapomnijcie również zerknąć na inną wersję piernika:

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.