
Piernik na kefirze
Wcześniej nie miałem okazji próbować piernika na kefirze, ale powiem Wam że warto przygotować w ten sposób to ciasto, bo jest delikatne w smaku, wilgotne i przede wszystkim bardzo puszyste.
Przepis nie jest zbytnio skomplikowany i z całą pewnością każdy sobie z tym poradzi. A więc zapraszam do kuchni …
Piernik z kefirem – składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 1/2 l kefiru
- 2 łyżki oleju
- 4 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 torebka przyprawy do piernika
Piernik z kefirem – przepis:
- Z białek ubijamy pianę.
- 1 szklankę cukru podgrzewamy w rondelku, aż zrobi się karmel. Następnie dodajemy kefir i mieszamy do otrzymania jednolitej masy. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy przygotowaną masę karmelową oraz pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy.
- Przekładamy do keksówki i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 60 minut.
- Piernik na kefirze podajemy posypany cukrem pudrem, albo polany lukrem.
Smacznego!
I nie zapomnijcie również zerknąć na inną wersję piernika:
0 komentarzy