Szybkie jedzenie – wszystkie ja znamy i kochamy od dawna. Wyborna pizza, soczyste hamburgery, chrupiące skrzydełka w panierce. „Mamo chcę hamburgera” – to zdanie słyszy raz na jakiś czas większość rodziców. Sami również mamy ochotę na zjedzenie czegoś takiego. Czasami nie mamy możliwości. Co zrobić, kiedy mamy ochotę na fastfood, a do najbliższej restauracji jest daleko? Jak poradzić sobie prośbami dzieci? Odpowiedź jest prosta! Zrób to sam!
Przedstawiamy trzy przepisy na dania, które można wykonać samodzielnie w domu.
Pizza
Przygotowanie domowe pizzy nie stanowi większego problemu. Może nie będzie bardzo fast, ale za to wykorzystanie tego przepisu gwarantuje sukces. Sekretem jest ciasto, które robi się błyskawicznie!
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki na ciasto cienkie – jeśli chcemy, aby było grube, należy składniki podwoić!
- 1,5 szklanki mąki
- 20 gram drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki wody
- 1 łyżka soli
- 1,5 łyżeczki cukru
Przygotowanie ciasta:
Na samym początku należy rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie razem z cukrem. Kiedy już będą stanowić mieszankę dodajemy olej oraz sól. Ostrożnie zagniatamy ciasto rękami aż będzie jednolite i zwarte. Oprószamy je odrobiną mąki i wałkujemy równomiernie. Następnie przekładamy je na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i wkładamy do zimnego piekarnika. Należy nastawić temperaturę 200 stopni Celsjusza – ciasto urośnie, podczas gdy piec będzie się nagrzewać. Ciasto pieczemy około 20-25 minut (jeśli wybieramy opcję grubsza to dłużej – ok. 35.) Najlepiej sprawdzić spód czy jest upieczony. Jeśli lekko się zarumieni się to znaczy, że możemy nakładać ulubione składniki.
Jeszcze tylko nakładamy ulubione dodatki, podpiekamy i voila! Pizza jest gotowa!
Nuggetsy z kurczaka
Do wykonania jednego z ulubionych dań fastfoodowych nie trzeba wielu składników. Każda restauracja ma swój sekretny przepis na ich wykonanie. Tutaj przedstawiamy prosty sposób na to, by kawałki kurczaka były soczyste w środku, chrupiące na zewnątrz i nieco pikantne!
Przepis na porcję dla 4-5 osób
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 2 jajka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 0,5 szklanki płatków kukurydzianych
- 1/3 szklanki tartej bułki
- 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki łagodnej
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- oliwa lub olej do smażenia
Przygotowanie dania:
Kroimy piersi na niewielkie kawałki. Należy zwrócić uwagę na to, by nie był zbyt małe, bowiem wówczas mogą być suche, a nie soczyste. W piersi należy wetrzeć pieprz. Następnie do miski wbijamy jajka i dodajemy jogurt – mieszamy wszystko, aż powstanie gładka masa. Solimy ją. Na talerz wsypujemy mąkę, pokruszone płatki kukurydziane i bułkę tartą, które również mieszamy razem z resztą przypraw. Mięso obtaczamy w jajku oraz mieszance mączne i układamy na talerzu. W międzyczasie nagrzewamy rondelek z tłuszczem lub frytkownice. Aby sprawdzić, czy olej jest już wystarczająco gorący wrzucamy jeden nuggets do środka. Jeśli tłuszcz zaskwierczy i powstanie piana to znaczy, że można wrzucać resztę. Kawałki kurczaka smażymy do momentu, aż osiągną złocisty kolor.
Hamburgery!
Sekretem każdego hamburgera jest dobrze przyrządzone mięso. Dodatki to kwestia wyboru, dlatego przekazujemy Wam przepis na idealnego kotleta do hamburgerów, który nada się do dowolnie modyfikowanego zestawu warzyw.
Składniki na kotlety porcja dla 4 osób
- 0,5 kg mięsa mielonego ( z indyka, wołowo-wieprzowego lub innego)
- 1 jajko
- 10 posiekanych listków świeżej bazylii
- sól i pieprz
- olej lub oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Mięso mieszamy z przyprawami, a następnie dodajemy jajko, zagniatamy całość i wkładamy na min. 30 minut do lodówki. Dzięki temu smaki będą ze sobą połączone. Następnie rozgrzewamy patelnie z tłuszczem i w tym czasie formujemy kotlety z mięsnej masy. Smażymy je bez panierki po 3 minuty z każdej strony. Kiedy będą już złocisto-brązowe ściągamy je z patelni wykładamy na papier. Na koniec wkładamy je do spieczonych bułeczek i dekorujemy dodatkami.
Prezentowane przepisy są nieco zdrowsze, smaczniejsze, bo wykonane z naturalnych składników, a co najważniejsze – gotując w domu mamy pewność tego, co trafia do naszych ust. Chemii mówimy nie!
Materiał partnera.