Jeśli znów macie problem czy na śniadanie zjeść kanapkę z wędliną czy jednak z żółtym serem to w tym wpisie postaram się rozwiać Wasze wątpliwości i zaproponuję coś innego. Naleśniki owsiane z owocami to na prawdę bardzo szybka opcja na idealne śniadanie.
Naleśniki przygotowane z mąki owsianej są bardzo zdrowe, dają poczucie sytości i zapewniają energię na cały poranek.
Ich przygotowanie to dosłownie kilka, kilkanaście minut i zwykłe śniadanie zamienicie w coś wyjątkowego :) Sprawdźcie sami, poniżej znajdziecie przepis na to pyszne i zdrowe zarazem śniadanie.
Obejrzyj nasze filmy:
Tak przygotowane naleśniki owsiane możecie podać na przykład z serkiem homogenizowanym, syropem klonowym ale także z jogurtem naturalnym i sezonowymi owocami – w naszym przypadku będą to maliny.
Naleśniki owsiane składniki ( przepis na ok. 4-5 naleśników)
- 3 łyżki mąki owsianej
- 3 łyżki „zwykłej” pszennej mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- odrobina wody
Naleśniki owsiane przepis
Oba rodzaje mąki, jajko, mleko i odrobinę wody mieszamy w misce. Możemy wymieszać ciasto przy pomocy miksera, albo po prostu wykorzystać do tego celu mikser albo rózgę kuchenną.
Konsystencja otrzymanego ciasta powinna być dość płynna, jeśli jest gęsta dodajcie odrobinę wody. Większość przepisów zaleca użycie wody gazowanej, bo świetnie napowietrzy nam ciasto, jednak naleśniki wychodzą również idealne jeśli użyjecie zwykłej wody mineralnej. Więc jeśli w domu nie macie wody gazowanej to po prostu wykorzystajcie zwykłą mineralną.
Pędzelkiem smarujemy patelnię olejem i wylewamy odrobinę ciasta na naleśniki – rozprowadzamy je po całej powierzchni. Jeśli macie specjalną patelnię do smażenia naleśników to nie musicie dawać na nią tłuszczu. Ważne jest aby miała dno, takie do którego nie będą się przyklejały naleśniki.
Naleśniki smażymy z obu stron. Jeśli wolicie odrobinę bardziej wysmażone to smażcie je odrobinę dłużej. Ja swoje naleśniki smażę 1-1,5 minut z każdej strony. W przypadku naleśników, staram się dbać o to, aby były jak najcieńszy. To właśnie to sprawia, że będzie w nich wyczuwalny smak owoców i różnych dodatków, a nie samego ciasta.
Tak przygotowane naleśniki możemy podać z dowolnie wybranymi przez nas dodatkami. Bardzo często przygotowuję naleśniki z mąki owsianej na śniadanie i podaję je wraz z sezonowymi owocami. W lecie są to borówki, maliny, truskawki.
Zimą możecie przygotować typowe naleśniki z serem, czy chociażby z dżemem. Dodatki do naleśników zależą już tylko i wyłącznie od Waszych gustów kulinarnych i tego co najbardziej lubicie jeść.
Smacznego!