Krewetki to najbardziej popularne i najczęściej jedzone owoce morza w Polsce. Jednym z powodów ich rozpowszechnienia jest niewątpliwie niska cena. Łatwo dostać krewetki w najbliższym supermarkecie już za niewygórowaną kwotę.
Jednym z prostszych sposobów ich przyrządzenia jest usmażenie z czosnkiem i natką pietruszki.
Przepis na 2 porcje.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki: 250 g krewetek (najlepiej Black Tiger), 4 ząbki drobno posiekanego czosnku, 40 g masła, 3 łyżki oliwy Extra, listki z 2 gałązek natki pietruszki, opcjonalnie 50 ml białego wina..
Jak przygotować krewetki z patelni z czosnkiem?
Krewetki rozmrozić oraz, w miarę potrzeby, obrać i oczyścić, pozostawiając ogonki. Posiekać czosnek i natkę pietruszki. Na patelni podgrzać połowę masła, a następnie wrzucić czosnek – smażyć przez pół minuty.
Włożyć krewetki i smażyć po minucie z jednej strony. Wlać wino i odparować na większym ogniu. Następnie przewrócić krewetki i usmażyć z drugiej strony. Dodać natkę pietruszki, resztę masła i oliwę. Roztopić i odstawić z ognia.
Krewetki najlepiej smakują z kawałkami bagietki, w razie potrzeby doprawione cytryną i solą morską.
Smacznego!