
Bruschetty z guacamole i łososiem
Przepisów na guacamole znajdziemy bez liku, jednak kluczowym jego składnikiem jest awokado. Tajemnicą dobrze przygotowanego guacamole jest wybór dobrego awokado – powinno być naprawdę dojrzałe. Guacamole to danie kuchni meksykańskiej. Z wykorzystaniem guacamole postanowiliśmy zrobić pyszne bruschetty z guacamole i łososiem.
Składniki na bruschetty z guacamole i łososiem
- dojrzałe awokado
- sól
- bagietka
- wędzony łosoś
- kiełki rzodkiewki
- oliwa
Przepis na bruschetty z guacamole i łososiem
Bagietkę kroimy w cienkie kromeczki, skraplamy je oliwą, a następnie zapiekamy w piekarniku przez ok. 7 minut w temperaturze 170 st. C.
Do miseczki przekładamy awokado (aby wydrążyć miąższ z awokado przecinamy je na pół, wyjmujemy pestkę i miąższ wyciągamy łyżką). Awokado rozgniatamy widelcem, doprawiamy do smaku solą.
Na upieczone kromki bagietki nakładamy odrobinę guacamole, łososia i kiełki rzodkiewki.
Smacznego!
Sprawdź inne przepisy na PRZEKĄSKI