Grzane wino
Napoje

Grzane wino

Zapraszam Was po mój pyszny i bardzo szybki przepis na grzane wino. Dodatek dosłownie kilku składników sprawi, że przygotujemy super rozgrzewający napój dla dorosłych.

Grzane wino czyli grzaniec ma wiele odmian i typów. Możemy wino grzane spotkać podawane w różnych kompozycjach smakowych. W sklepach kupicie już gotowe grzańce. Ja pokażę Wam jak przygotować aromatyczne, pachnące i rozgrzewające grzane wino w domu.

Najważniejszym składnikiem jest oczywiście wino. Wino powinno Wam smakować, ale nie musi być drogie. Najlepiej sprawdzi się wino wytrawne lub półwytrawne. Nie polecam wina słodkiego, bowiem i tak będziemy go dosładzać miodem.

Do przygotowania grzańca obowiązkowe są przyprawy – kardamon, goździki, cynamon i przyprawy korzenne. Jednak nie można zapominać o cytrusach, ja zazwyczaj daję cytrynę i pomarańczę.

Wino podajemy w kubkach ceramicznych, albo wysokich przeźroczystych szklankach. Nie należy go podawać w kieliszkach. Takie wino to świetny pomysł na rozgrzanie w chłodne zimowe wieczory. Koniecznie spróbujcie mojego przepisu i dajcie znać jakie składniki Wy dodajecie do tego napoju bogów.

Przeczytajcie przepis do końca, bo znajdziecie w nim również kilka ciekawostek, porad i wskazówek.

Grzane wino składniki

  • 1 pomarańcza
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 1 laska cynamonu
  • 12 goździków
  • 3-4 plasterki imbiru
  • 2 gwiaadki anyżu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 750 ml czerwonego wina

Możecie wykorzystać do przygotowania grzańca dowolne czerwone wino. Ja używam wina wytrawnego, ale równie dobrze będzie pasowało wino półwytrawne, albo półsłodkiej. Jednak pamiętajcie, aby dać wtedy odrobine mniej miodu.

Grzane wino przepis

Zarówno cytrynę, jak i pomarańczę myję i kroję w plasterki.

Do garnka wlewam 1/2 porcji wina, dodaję cynamon, goździki, imbir, kardamon, anyż, pomarańczę i cytrynę pokrojoną w plasterki. Całość podgrzewam na bardzo wolnym ogniu, tak aby wino nabrało aromatu i smaku. Przyprawy powinny uwolnić swoje aromaty.

Grzane wino
Grzane wino

Trzeba pilnować, aby wino się nie zagotowało. Tak podgrzewamy je przez około 5 minut. Na chwilę przed końcem podgrzewania dodaję miód i dokładnie miesza.

Grzańca przelewamy do ceramicznych kubków, albo wysokich, grubych szklanek i podajemy z plasterkiem pomarańczy.

Grzane wino
Grzane wino

Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze