Domowy serek śmietankowy
Śniadania

Domowy serek śmietankowy

Facebook

Serek śmietankowy jest znany i wykorzystywany praktycznie w każdej kuchni. Nie ma nic lepszego niż domowy serek zrobiony ze składników bez dodatku chemii. Nie obawiajcie się jego przygotowanie to nie jest wielki proces technologiczny. Potrzeba dosłownie 3 składników, aby mieć swój własny serek.

Ten serek nie zawiera w sobie konserwantów i z całą pewnością często zagości na Waszych stołach. Jak dodacie do niego ulubione dodatki na przykład szczypiorek, odrobinę papryki to zupełnie zmienicie jego smak i otrzymacie go w innej wersji.

Serek przygotowany bez konserwantów i ulepszaczy może postać kilka dni w lodówce.

Składniki na ok. 0,5 kg serka

  • mleko – 2l
  • 1 łyżka soli
  • sok z 2 cytryn

Oczywiście tutaj trzeba zaznaczyć, aby używać „świeżego” mleka. Nie może być to mleko pasteryzowane, bo ser z mleka pasteryzowanego może się nie udać.

Domowy serek śmietankowy – przepis

Mleko wlewamy do garnka z grubym dnem i gotujemy do uzyskania temperatury ok. 85 st. C. Następnie dodajemy do niego sok wyciśnięty z dwóch cytryn i łyżkę soli. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 3 minuty, następnie wyłączamy i zostawiamy tak mleko na ok. 10 minut. W tym czasie powinno się ściąć. Jeśli tak się nie stanie, należy dodać 2 łyżki octu.

Do miski wkładamy sito, a następnie układamy w nim pieluchę tetrową. Możemy wykorzystać jakaś inną szmatkę. Zawartość garnka wylewamy na sito i i coraz mocniej ściskamy, aż poczujemy twardą konsystencję sera. Zostawiamy go na ok. 6 godzin w serwatce. Po tym czasie ser jest gotowy. Możemy go zmiksować, aby uzyskać pyszny śmietankowy serek do kanapek.

Smacznego!

Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.