Serek śmietankowy jest znany i wykorzystywany praktycznie w każdej kuchni. Nie ma nic lepszego niż domowy serek zrobiony ze składników bez dodatku chemii. Nie obawiajcie się jego przygotowanie to nie jest wielki proces technologiczny. Potrzeba dosłownie 3 składników, aby mieć swój własny serek.
Ten serek nie zawiera w sobie konserwantów i z całą pewnością często zagości na Waszych stołach. Jak dodacie do niego ulubione dodatki na przykład szczypiorek, odrobinę papryki to zupełnie zmienicie jego smak i otrzymacie go w innej wersji.
Serek przygotowany bez konserwantów i ulepszaczy może postać kilka dni w lodówce.
Obejrzyj nasze filmy:
Składniki na ok. 0,5 kg serka
- mleko – 2l
- 1 łyżka soli
- sok z 2 cytryn
Oczywiście tutaj trzeba zaznaczyć, aby używać „świeżego” mleka. Nie może być to mleko pasteryzowane, bo ser z mleka pasteryzowanego może się nie udać.
Domowy serek śmietankowy – przepis
Mleko wlewamy do garnka z grubym dnem i gotujemy do uzyskania temperatury ok. 85 st. C. Następnie dodajemy do niego sok wyciśnięty z dwóch cytryn i łyżkę soli. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 3 minuty, następnie wyłączamy i zostawiamy tak mleko na ok. 10 minut. W tym czasie powinno się ściąć. Jeśli tak się nie stanie, należy dodać 2 łyżki octu.
Do miski wkładamy sito, a następnie układamy w nim pieluchę tetrową. Możemy wykorzystać jakaś inną szmatkę. Zawartość garnka wylewamy na sito i i coraz mocniej ściskamy, aż poczujemy twardą konsystencję sera. Zostawiamy go na ok. 6 godzin w serwatce. Po tym czasie ser jest gotowy. Możemy go zmiksować, aby uzyskać pyszny śmietankowy serek do kanapek.
Smacznego!