Bez wątpienia kasza manna, w przeciwieństwie do rzadko lubianej przez dzieci owsianki, należy do tych potraw z naszego dzieciństwa, które wspominamy całkiem dobrze. Przyrządzana na słodko była bowiem wspaniałym i odżywczym deserem. A to nie jedyne jej zastosowanie kulinarne. Z czego jest kasza manna? Jakie ma dokładnie właściwości i jak ją można wykorzystać w kuchni?

Z czego jest kasza manna?

Kasza manna należy do grona produktów znanych i popularnych. Produkowana jest z ziarna pszenicy zwyczajnej lub pszenicy durum (kasza manna semolina). Jak wiadomo pszenica w naszej diecie stanowi dość istotny element. A w postaci kaszy manny jest on zdrowy i lekkostrawny. Kaszę mannę otrzymuje się w wyniku odsiewania grubszych kaszek w czasie procesu przemielania pszenicy na mąkę. W sprzedaży znajdziemy zazwyczaj dwie postaci kaszy manny – zwykłą oraz kaszę mannę błyskawiczną. Ta ostatnia jest preparowana, czyli poddana wstępnej obróbce termicznej. Dzięki temu kaszę można ugotować szybciej. Termin ważności kaszy manny wynosi około 5 miesięcy od daty jej produkcji.

Właściwości kaszy manny

Za popularnością kaszy manny stoi przede wszystkim jej lekkostrawność i odżywczość. Dzięki temu stanowi wspaniałe uzupełnienie diety dzieci oraz osób starszych. Często jest zalecana również dla osób cierpiących na nadwrażliwość układu pokarmowego. W składzie kaszy manny znaleźć można szereg witamin z grupy B, witaminę E, magnez, sód, potas, fosfor i wapń, żelazo, miedź cynk, selen i mangan. Ma sporo skrobi przy stosunkowo małej ilości błonnika. Trzeba mieć na uwadze, że kasza manna zawiera gluten. Warto też nadmienić, że kasza manna z pszenicy durum, czyli kasza manna semolina, jest nieco bogatsza w substancje odżywcze niż kasza z pszenicy zwyczajnej.

Obejrzyj nasze filmy:

Kasza manna - z czym ją przyrządzać
Kasza manna – z czym ją przyrządzać

Kasza manna – z czym ją przyrządzać

Sposobów na przyrządzanie kaszy manny jest naprawdę wiele. Można ją gotować zarówno na wodzie, jak i na mleku. W zależności od jej ilości kasza manna może mieć bardzo gęstą lub rzadką konsystencję. Sama manna odznacza się łagodnym smakiem, co pozwala na jej wszechstronne zastosowanie. Można ją przyrządzać na słono i na słodko W ten sposób stworzymy na jej bazie pyszne desery w postaci kaszy manny na słodko z sokiem malinowym, owocami lub po prostu z cukrem. Stanowi ona również świetny dodatek do ciast, budyniów, musów i kleików. Równocześnie można używać jej jako panierki czy zagęszczacza do sosów. Kasza manna to także dodatek do zup (krupniki), pasztetów i kotletów. Tym samym jej zastosowanie w kuchni jest bardzo szerokie.

Materiał partnera.